FLY FISHING: Užitak  je pobijediti protivnika, a onda mu velikodušno pokloniti život

FLY FISHING: Užitak je pobijediti protivnika, a onda mu velikodušno pokloniti život

Ako na internetu potražite pojam 'fly fishing', iznenadit će vas broj poveznica na ovu temu. Naime, radi se o disciplini sportskog ribolova, koji se zasniva na hvatanju uglavnom riječne ribe i potom vraćanju te iste ribe u vodu.
Osnovna pravila ove vrste ribolova uključuju takozvanu humanu udicu s kojom se riba izlovljava tako da se ne bi povrijedila. Prakticira se uglavnom na rijekama i s obzirom na to da se danas oko fly fishinga razvila snažna industrija, kako na internetu, tako i u brojnim časopisima možete naići na mnoštvo informacija. Od onih, povoljnih ribolovnih destinacija, samom načinu ovakvog ribanja, opreme do vrsta riba koje se mogu loviti na tzv. mušicu. 

Stoga se ovaj sport još naziva i mušičarenje. Pribor koji je osnovan za ovakvo ribanje je štap, vitlo i ribarski konac. Na mušičarski konac se putem konektora veže leader-glavni najlon na koji se dodaje podvez. Na samom kraju podveza vezuje se mušica ili umjetna ribica. To je jedan od osnovnih čvorova u ribolovu. 

No, sama suština leži u činjenici da udica barbless odnosno ona koja nema kontra kuku omogućava brzo oslobađanje i vraćanje neoštećene ribe u vodu. Također, riba se hvata vlažnom rukom da joj se ne ugrozi njena prirodna sluz. Osim ovog načina, pravi zaljubljenici u prirodu je prihvaćaju  iz vode specijalnom mrežom da se izbjegne kontakt s rukom i da tako posljedično ne dođe do šokiranja ribe ili možda uginuća.

Tri su grupe osnovnih tehnika: 1. leteći ribolov ili dry fly tehnika 2. nimfarenje  gdje postoji podvodna mušica 3. ribolov na strimera što podrazumijeva imitaciju umjetnih ribica izrađenih od prirodnih materijala na jednoj udici i bez povratne kuke. Potonja se izvodi specijalnom tehnikom. 

Posebnim koncesijskim aktom sportska ribolovna društva dobivaju dozvolu upravljanja, ali i obvezu zaštite ribljeg fonda u rijekama. Upravo stoga ono što je osnovna karakteristika ovog sporta je humanost na djelu. Dakle, draž leži  konkretno u procesu lova i upravo to u potpunosti opravdava njegov naziv- sportski ribolov. 

Pokret koji to potvrđuje razvio se pod nazivom 'Uhvati i pusti', a glavni cilj je očuvanje ribljeg fonda, pogotovo onih vrsti koje su uslijed krivolova i zagađenja najugroženije. Nesavjesnost velikog broja ljudi po ovom pitanju ili jednostavno onih koji ne razumiju biti lovljenja bez konkretnog rezultata u vidu ulova, na suprotnoj strani okupila je brojne entuzijaste, zaljubljenike u prirodu koji su se vodili onom da treba dopustiti danas i narednim generacijama uživanje u jednakim dražima za sutra.

Rečenica 'Ribe su predragocjene da bi bile uhvaćene samo jednom' pripisuje se utemeljitelju ovog pokreta 'catch and relase' Amerikancu Lee Wulff-u (1905.-1991.), koji se borio za zaštitu rijeka i riba u njima. 

U Hrvatskoj je flay fishing razvijen na čistoj i bistroj rijeci Cetini. U njenim studenim dubinama krije se pravo bogatstvo riječne ribe od štuka, šarana te onih najpogodnijih za mušičarenje poput potočne pastrve i lipljana. Tamošnje sportsko ribolovno društvo broji 450 članova koji se istinski brinu za očuvanje ljepote tog jadranskog bisera. 

Ovako ostvaren odnos između čovjeka i prirode oplemenjuje fascinantnost doživljaja okoline bez ljudskog nagona kojim se liječi ego ili poznata nam 'ribarska priča', već zato što je jasno da darovan nam svijet ostaje uravnoteženo mjesto za život. Zato nije slučajno da u milijunima raste broj poklonika ovom načinu zabave, onih zainteresiranih za ovaj plemeniti sport, koji bez obzira na napor i trošak putuju kilometrima tražeći nove destinacije za fly fishing. 

Jer jednako koliko je važna dobra pozicija, svijest o poštivanju prirode i tuđeg života igraju još važniju ulogu.

0 Komentara:

Komentiraj članak