FESTA SV.VLAHA Dan koji dohodi jednom godišnje

Gužva kroz Grad. S koje god vi strane ušli, gužva. Zašto?

Zato što je danas poseban dan. Dan koji dohodi jednom godišnje. Festa sv.Vlaha. Festa za koju traju pripreme i kojoj se vesele i mali i veliki. Dan kad toliko prelijepih nošnji možete vidjeti na jednom mjestu, barjaktara, trombunjera, toliko nasmijanih lica i ponosa. Svatko predstavlja svoje mjesto, svoj kraj. No ne dohode u Grad za vrijeme slavlja samo Konavljani, Župljani i Primorci već i gosti iz cijele Hrvatske. Slave s nama našeg zaštitnika sv.Vlaha. 

Svečano misno slavlje započelo je zvonjavom crkvenih zvona, pjesmom mješovitog katedralnog zbora i zbor župe sv. Križa uz pratnju orgulja. Ove godine misnom slavlju prisustvovali su predstavnici vlasti na svim razinama, među kojima aktualna predsjednica Grabar-Kitarović, premijer Plenković, gradonačelnik Franković i župan Dobroslavić.

Mons. Zdenko Križić, gospićko-senjski biskup čestitao je Festu sv. Vlaha i kazao kako se malo koji grad saživio sa svojim nebeskim zaštitnikom kao Dubrovnik.

„Ne znamo kako se on ovdje pojavio, on ušao je u nutrinu srca žitelja ovoga grada. Postao je moćni zaštitnik i sigurnost ovoga grada. Molit ćemo ga da i dalje štiti ovaj grad, prati ga i pomože te da štiti vrednote ovoga grada,  plemenitost, kulturu i znanosti, vrednote čovjekoljublja i slobode. Molim ćemo gospodina da ove vrednote nikad ne napuste ovaj grad i njegove žitelje“ kazao je na početku euharistijskog slavlja mons. Križić.Kako je sve proteklo pogledajte u velikoj fotogaleriji koju smo Vam pripremili. 

0 Komentara:

Komentiraj članak