Feng shui i simbolika slika u domu

Feng shui i simbolika slika u domu

Feng shui kao vještina uređenja prostora koristi razne ukrasne predmete da uspostavi nove energetske protoke i preusmjeri i aktivira energiju.
U tu svrhu jedan od vrlo pristupačnih načina je da svoje zidove ukrasite umjetničkim slikama koje imaju simboliku u skladu sa principima 5 elemenata i orijentacijom prema stranama svjeta.

Preporučujemo ono sto je karakteristično našim prostorima i navikama,a i našoj psihologiji, pa opremite zidove stana ili kuće slikama koje će unjeti pozitivnu energiju i vizualno potaknuti ukućane da se bolje osjećaju u prostoru. Prije toga pogledajte šta imate na svojim zidovima i ako su to motivi koji potiču agresiju, nelagodnost pa makar bili i vrijedni pokloni,slobodno ih uklonite.

Probajte da se odnosite prema njima bez vezivanja. Maske iz afrićkih plemena nisu poželjne, oružje, preparirane životinje kao i slike agresije i nasilja, aranžmani od sušenog cvijeća i sve što podseća na raspadanje i smrt.

Dječje sobe

Dječje sobe pažljivo treba opremati i procjeniti da li neki likovi iz crtanih filmova potiču djeca na agresiju bez obzira koliko su simpatično predstavljeni i oblikovani da budu komercijalni. U spavaćoj sobi ne držite slike svetaca koje je dobro postaviti na istočni zid dnevne sobe, vec pronađite motive koji vas opuštaju. Ono sto nikada nećete pogrješiti je da postavite slike sa detaljima prirode, cvijeća, ptica, voća...

 Aktiviranje pojedinih sektora

Za aktiviranje pojedinih sektora mogu se namjenski postaviti slike sa određenim motivima koje pažljivo treba odabrati uz pomoc Feng shui konsultanta.
Tako da pojedini sektori dobiju dodatnu aktivaciju ili da se neutralizira neki loš uticaj.

Generalno za segmente na istoku u kojem vlada element Drveta, na slikama treba biti zastupljeno puno zelenila, drveće, cvijeće, izlazak sunca, obiteljske fotografije... jer tako se potiče rast,razvoj i harmonija u porodici.

Na zapadnom i sjeverozapadnom zidu koji pokreću na kreativnost i prijateljstvo, mogu se postaviti motivi na kojima je predstavljeno jezero, jesen, žitna polja, slike neba sa oblacima.

Na sjeveru koji je zaslužan za razvoj karijere najbolji su prikazi mora, vodopada, fontana, zatim zimski pejzaži, tamne boje sa valovitim oblicima.

Sektor jugozapada koji simbolizira odnose može se oplemeniti romantičnim fotografijama, motivima na kojima dominira ženski princip, slikama parova u zagrljaju, motivi vrtova sa cvijećem, slike u pastelnim nijansama i bojama zemlje.

I sjeverozapad kojeg karakterizira element Zemlje, moze se aktivirati slikama planine, postaviti kartu svijeta, posterima duhovnika koji vas potiču na kontemplaciju, na unutrašnji razvoj i duhovnost.

Jug je povezan sa elementom Vatre i predstavlja sektor ugleda i časti i najbolje ga je opremiti slikama vatrenih boja, a to je žuta, narandžasta, crvena... motivi mogu biti ljetni pejzaži sa puno sunca i svjetla,slike pauna ili pjetla ako vam se više sviđa.

Kada se ozbiljnije posvetite ovim pitanjima opremanja i dekoriranja svojih zidova a imate određeni cilj koji želite postići, onda možete i naći kombinacije koje vama odgovaraju a dodatno imaju motive koji su provjereni aktivatori energije u prostoru.

Tada mozete namjenski postaviti simbole zaštite: slike lava, tigra, božanstava, svetaca...

Za prosperitet i dugovječnost postavite slike bambusa, bora, jelena, kornjače.

Simboli za poticanje ugleda i reputaciju su feniks, paunovo pero, pijetao.

Za napredak u karijeri, poslu za prosperitet i novac: grafike sa novcem, slike bambusa, šume, zmaja, cvijetne motive sa orhidejama, ljiljanima, slike jata ribica ili vodopada...

Za uspjeh u ljubavnom životu, nalaženje partnera, održavanje veze harmoničnom i dugotrajnom preporučuju se slike parova u zagrljaju, romantične aranžmane sa ružama, božurima, orhidejama, slike koje sadrže par kao npr. par riba, jabuka, par golubova.

Tehnike prilagodite svom ukusu i birajte samo ono sto vam je ugodno i uklapa se u vas psihološki profil bez obzira koliko to bilo popularno ili preporuka. Nemojte pretjerivati jer sve ima svoju mjeru, a cilj je balans u prostoru. Ako vam neko pokloni predmet ili sliku koja vam se ne sviđa, dajte sebi za pravo da je ne stavite na svoje zidove jer neki energetski zapisi mogu izazvati nesklad kod vas.

Također preporučujem da slikama prvenstveno opremite prostor dnevne sobe i trpezarije, a da budete obazrivi kod postavljanja slika u spavačoj sobi, radnoj i dječjoj sobi.

Jedan od jako dobrih pokretača energije je ulazni hodnik iz kojeg se sa vrata treba da vide slike lijepo osvetljene sa pozitivnim vibracijama, slike dobrodošlice, tako da je slika konja sasvim prikladna u ovoj godini bez obzira u kom je segmentu.
Okvire za slike birajte prema dominantnom elementu segmenta (od metala ili drveta kao i njihove oblike (kvadratne, pravokutne, okrugle, ovalne), u međusobnoj kombinaciji postižete bolje efekte.

Budite kreativni i pokrenite energiju svojih zidova, igrajte se!

0 Komentara:

Komentiraj članak