FACEBOOK ĆE PLATITI NAJVEĆU KAZNU U POVIJESTI Neki tvrde da je premala, nagodba ovog tjedna?

FACEBOOK ĆE PLATITI NAJVEĆU KAZNU U POVIJESTI Neki tvrde da je premala, nagodba ovog tjedna?

Američka savezna komisija za trgovinu (FTC) trebala bi ovoga tjedna objaviti nagodbu s Facebookom po kojoj će tehnološki div platiti pet milijardi dolara zbog nedopuštenog upravljanja korisničkim podacima, rekla su u ponedjeljak dva upućena izvora. FTC, američko ministarstvo pravosuđa i Facebook odbili su komentirati navode, piše Net.hr.
FTC je istraživao optužbe da je Facebook dijelio informacije o sedam milijuna svojih korisnika s britanskom konzultantskom tvrtkom Cambridge Analyticom. Reuters i drugi mediji objavili su 12. srpnja da je FTC odobrio nagodbu, ali da se čeka suglasnost ministarstva pravosuđa. Očekuje se da će nagodba sadržavati dodatne restrikcije i pojačani nadzor nad time kako se Facebook odnosi prema privatnosti korisnika.

Ako se navodi pokažu točnima bila bi to najveća kazna plaćena FTC-u u povijesti. Neki članovi Kongresa rekli su da je kazna od pet milijardi dolara premala, s obzirom da je Facebook 2018. imao 55, 8 milijardi dolara prihoda i 22, 1 milijardi dolara profita. Republikanska senatorica Marsha Blackburn rekla je prošli tjedan da bi kazna trebala iznositi 50 milijardi dolara.

Iako nagodba rješava najveću regulatornu glavobolju za Facebook, tvrtka iz Silicijske doline još se uvijek suočava s mogućim antimonopolističkim istragama jer su FTC i ministarstvo pravosuđa pokrenuli široku istragu o postojanju monopola najvećih američkih telekomunikacijskih tvrtki.

Više pročitajte OVDJE.

0 Komentara:

Komentiraj članak