Evo odgovora na pitanje postoji li ljubav na prvi pogled

Evo odgovora na pitanje postoji li ljubav na prvi pogled

Svi vi nepopravljivi romantičari, morat ćemo vas razočarati - ljubav na prvi pogled ne postoji.
Nova studija koju su proveli psiholozi na Sveučilištu Groningen u Nizozemskoj pokazala je da je to što doživljavamo kao ljubav na prvi pogled ustvari samo jaka fizička privlačnost.

Istraživanje je provedeno na 396 dobrovoljaca, od kojih su 60 bile žene, većinom heteroseksualne. Ispitanici su putem online ankete odgovarali na pitanja o svojoj trenutnoj ljubavnoj vezi, nakon čega su im pokazane fotografije stranaca te su morali ocjenjivati njihovu fizičku privlačnost, bilježeći pritom sve emocije koje im se jave - ljubav, intimnost, strast, posvećenost i eros, koje su bile mjerene izjavama poput "osjećam da smo jedno drugom suđeni".

32 ispitanika (uglavnom su to bili muškarci) su kazali da su 49 puta osjetili ljubav na prvi pogled.

Idući korak su bili brzi spojevi. Ispitanici su proveli zajedno od 20 do 90 minuta, nakon čega su im ponovno bila postavljana pitanja o njihovim potencijalnim izabranicima.

No, nakon kratkog upoznavanja nije bilo obostranog priznavanja ljubavi na prvi pogled. Istraživanje je pokazalo da se muškarci brže zaljubljuju jer su više vizualni od žena te da su oni ti koji češće osjete tzv. ljubav na prvi pogled. Međutim, psiholozi tvrde, to nije ljubav na prvi pogled, već fizička privlačnost.

"Rezultati ukazuju kako ljubav na prvi pogled na stvarnom stastanku ne nalikuje na stravstvenu ljubav niti na ljubav uopće", poručuju stručnjaci, piše zivotistil.hr.

0 Komentara:

Komentiraj članak