Evo kako prepoznati imate li prehladu, gripu ili covid

Evo kako prepoznati imate li prehladu, gripu ili covid

Ako vas boli grlo, curi vam iz nosa i bole vas mišići - to mogu biti simptomi obične prehlade, ali i gripe ili covida-19. Sve ove bolesti dijele neke zajedničke simptome pa je ponekad teško razlučiti što vas je točno zadesilo.

Sa širenjem varijante omikron, u svijetu se bilježi porast slučajeva zaraze, no čini se da je razina hospitalizacija relativno niska.

"Ako ste se cijepili i zarazili omikronom, velika je vjerojatnost da ćete imati blaže simptome", rekao je epidemiolog Abdul El-Sayed, bivši izvršni direktor Odjela za zdravstvo grada Detroita.

"Važno je shvatiti da cjepivo na imunološki sustav djeluje kao poziv na oprez. Odnosno, njegova se sposobnost identificiranja i uništavanja virusa povećava nakon primanja svake doze cjepiva. Tako da ima smisla da cijepljeni imaju blaže simptome", dodao je.

"To, međutim, ne znači da infekcije ne treba shvaćati ozbiljno, posebno zbog mogućeg pritiska na zdravstveni sustav. To što je rizik od pojave težih simptoma niži za neke pojedince, to ne znači da omikron ne predstavlja problem na društvenoj razini", smatra epidemiolog, a prenosi Index

Prehlada, gripa ili covid?

Zaraza covidom može izgledati kao prehlada ili gripa. Najbolji način da prepoznate što se zbiva jest da se testirate.

Početni simptomi prehlade, gripe i covida-19 obično su slični, rekao je El-Sayed. I covid i gripa često uzrokuju povišenu temperaturu, umor, bolove u tijelu, grlobolju, otežano disanje i povraćanje ili proljev.

No infekciju covidom-19 možemo razlikovati po glavobolji i suhom kašlju koji često idu uz nju. Također treba pripaziti na gubitak okusa i mirisa, mada je taj simptom manje izražen s novom varijantom, objašnjava epidemiolog.

"Oni koji imaju ozbiljne bolove u prsnom košu, posebno ako uz to ide i suhi kašalj, obavezno trebaju potražiti liječničku pomoć", kazao je El-Sayed.

 

Najvažniji čimbenik koji treba uzeti u obzir je izloženost virusu.

"Ako počnete osjećati bilo koji od ovih simptoma, trebate razmisliti jeste li došli u kontakt s nekim tko se zarazio covidom. Također bi se bilo dobro izolirati i testirati", savjetuje epidemiolog.

Kada se testirati na covid-19?

Ako se pitate imate li covid ili prehladu, najbolje je testirati se na covid, piše CNN.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti navodi da kod onih koji su bili izloženi virusu, ali nemaju simptome i dalje postoji mogućnost da se infekcija dovoljno razvila da se može očitovati na testu.

"Ako ste bili negativni na testu, to ne znači nužno da se niste zarazili koronavirusom. Najbolje da se više puta testirate, odnosno da ponovite postupak nakon 12 ili 24 sata. Ako ste dva puta zaredom negativni, možete biti sigurni da nemate covid", rekao je El-Sayed.

0 Komentara:

Komentiraj članak