Evo dokaza da Marija Šarapova  nije govorila istinu o  uzimanju dopinga

Evo dokaza da Marija Šarapova nije govorila istinu o uzimanju dopinga

'Terminalna eliminacija meldonija iz tijela može trajati nekoliko mjeseci, a ovisi o različitim faktorima kao što su doza, trajanje liječenja i osjetljivosti metode ispitivanja.'

Zdravstveni stručnjaci su upozorili kako meldonij, koji je od 1. siječnja na listi zabranjenih sredstava Međunarodne antidopinške agencije (WADA), može ostati u tijelu još mjesecima nakon uzimanja. Do sada je više od 100 sportaša bilo pozitivno na meldonij, a ova brojka bi mogla biti i znatno veća.

"Njegova terminalna eliminacija iz tijela može trajati nekoliko mjeseci, a ovisi o različitim faktorima kao što su doza, trajanje liječenja i osjetljivosti metode ispitivanja," poručili su stručnjaci iz latvijskog Grindeksa koji proizvodi lijek.

Ruski atletski savez objavio je kako je još četvero atletičara bilo pozitivno na meldonij, čime se brojka ruskih sportaša koji su pali na dopinškoj kontroli popela na 20. Predsjednik ruskog saveza Dmitrij Šljahtin nije želio otkriti njihova imena, no u nedjelju je osvajačica srebrne medalje na dvoranskom EP-u 2013. godine na 400 m Nadeža Kotljarova priznala da je uzimala meldonij.

Ruska tenisačica Marija Šarapova najzvučnije je ime među sportašima koji su uzimali meldonij. Na dopinškoj kontroli je pala i četverostruka svjetska prvakinja prsnim stilom i osvajačica brončanog odličja na 200 metara na OI u Londonu 2012. ruska plivačica Julija Jefimova. Njoj sada prijeti doživotna suspenzija zbog novog pozitivnog dopinškog nalaza. Prije dvije godine je bila suspendirana na 16 mjeseci jer su u njezinom uzorku pronađeni tragovi anaboličkog steroida.

Od poznatih sportaša koji su bili pozitivni na meldonij su i vlasnik olimpijskog zlata u brzom klizanju Semion Elistratov, osvajač srebrne medalje na OI u Londonu gruzijski hrvač Davit Modzmanašvili, svjetski prvak u brzom klizanju Pavel Kulizhnikov, svjetska atletska prvakinja na 1500 m Šveđanka Abeba Aregawi...

Meldonij koriste kao lijek ljudi koji imaju teškoća s dijabetesom i srčanim tegobama. Legalan je u Rusiji, Latviji, Ukrajini, Moldaviji, Bjelorusiji, Azerbajdžanu, Armeniji i nekim drugim zemljama. Međutim nema odobrenje američke agencije za hranu i lijekove FDA za upotrebu u SAD-u.

Međutim, WADA je otkrila da neki sportaši koriste lijek kako bi povećali svoje performanse.

0 Komentara:

Komentiraj članak