KORONAVIRUS

EVO DETALJA: Kreće cijepljenje u ljekarnama

''Najveći interes očekujemo u ruralnim mjestima, naročito u mjestima gdje nema ordinacija obiteljske medicine. Ima veliki broj ljekarni koje su jedine zdravstvene ustanove u malim mjestima, naročito u Slavoniji, Dalmatinskoj zagori i dijelovima Istre'', izjavila je predsjednica Ljekarničke komore Ana Soldo.

Predsjednica Ljekarničke komore Ana Soldo očekuje dobar interes za cijepljenje u ljekarnama. Jučer su se u Splitu cijepila 23 pacijenta.

''Nadamo se da će se takav odaziv nastaviti. Građani moraju ponijeti svoju osobnu i zdravstvenu iskaznicu da bi dokazali svoj identitet. Pacijenti koji su ranije pri cijepljenju imali neke ozbiljnije nuspojave se moraju cijepiti pod kontroliranim uvjetima tako da oni ne bi trebali rezervirati svoje termine u ljekarnama. I ako imaju temperaturu, također bi trebali ostati doma'', rekla je Soldo gostujući u RTL-u Danas.

Svi takvi pacijenti obično se cijepe u bolnicama ili domovima zdravlja, pojasnila je Soldo. HZJZ je potvrdio kako u Hrvatskoj trenutno ima dovoljno doza svih cjepiva, a ljekarne će organizirati cijepljenje kako se pokaže interes za nekog proizvođača.

''Prema trenutnim uvjetima, svako cjepivo je dostupno u ljekarnama'', rekla je Soldo.

''Najveći interes očekujemo u ruralnim mjestima, naročito u mjestima gdje nema ordinacija obiteljske medicine. Ima veliki broj ljekarni koje su jedine zdravstvene ustanove u malim mjestima, naročito u Slavoniji, Dalmatinskoj zagori i dijelovima Istre'', dodala je Soldo.

Soldo očekuje da će i ljekarnici dobiti dopuštenje cijepiti i intenzivno se radi na tome.

''Edukaciju priprema Farmaceutski fakultet u Zagrebu i već kroz koji tjedan bi trebali imati početak edukacije'', izjavila je Soldo.

"Kada ljekarnici sudjeluju u procesu cijepljenja, i zdravi pacijent koji dolazi u ljekarnu može razjasniti svoje sumnje. Ljekarnici ga mogu motivirati da se cijepi", napominje Soldo.

''U zemljama koje su koristile taj koncept procijepljenost je puno veća nego kod nas'', zaključuje Soldo.

 

Komentiraj članak

Komentari