Evo ako učinkovito raditi bez  odvlačenja   pažnje

Evo ako učinkovito raditi bez odvlačenja pažnje

Mobitel vam stalno zvoni ili vibrira, kolege konstantno dolaze do vašeg stola, a prijatelji vam šalju e-mailove s videima koje "morate" pogledati... U takvim se uvjetima teško koncentrirati na posao. No, poneke distrakcije su normalne i zapravo zdrave.
"Ljudska je priroda da vas netko ili nešto ometa", kaže David Rock, direktor NeuroLeadership instituta.

Vodite popis stvari koje morate napraviti, ali neka bude kratak

Ovakvi popisi vam pomažu odrediti prioritete i da budete fokusirani. Ipak, oni mogu biti i dvosjekli mač jer na njih često stavimo previše zadataka.

Stresne poslove sačuvajte za kasnije

Započeti radni dan s "vrućim" sastankom ili "vatrenim" telefonskim pozivom otežat će vam da se smjestite u produktivnu radnu proceduru. Da minimizirate utjecaj stresnih situacija na ostatak dana, premjestite ih za poslijepodne, savjetuje Rock.

Započnite s kreativnim poslom

Istraživanja su pokazala da su ljudi kreativniji u jutarnjim satima. Ako najprije radite kreativan posao, dok je vaš mozak još "smiren", imat ćete bolje ideje.

Radite u blokovima

Ako se "zavežete" za jedan projekt dok ne bude gotov prije ili poslije naletjet ćete na zid. Podijelite svoj rad na više dijelova. "Kada uzmete odmor od jednog teškog zadatka prebacite se na drugi koji također zahtjeva duboko razmišljanje te se na prvi vratite kasnije, sa svježim umom. Vidjet ćete da imate neke nove poglede na projekt", kaže Rock.

Klonite se velikih obroka i preskočite slatko

Za svaku odluku mozgu je potrebna glukoza. Ako pojedete veliki doručak, ne jedete pet ili šest sati pa zatim ponovite ciklus s velikim ručkom imat ćete velika osciliranja u razini glukoze. Jedite više manjih obroka i izbjegavajte slatko.

Držite radno mjesto urednim

Okolina ima velik utjecaj na vašu volju i na uspješnost. Ukoliko niste netko tko uživa u kaosu, neuredan stol će vas podsvjesno učiniti nelagodnim i krasti vašu pozornost.

Uzmite odmore za mozak

Ako ste puno radili na važnome projektu i naišli na zid uzmite križaljku, zalijte biljke u uredu... Zaokupite mozak nečime što ne traži toliko napora.

Ugasite zvukove koji dekoncentriraju ili odvlače pažnju

Nemoguće je koncentrirati se na posao kada svaki novi e-mail ili poruka proizvodi zvukove. Ako ne čekate važnu poruku ugasite sve zvukove. Radite li u uredu gdje je puno ljudi, nosite slušalice.

Planirajte za sutra

Na nekim poslovima nikada ne znate što će vas čekati sutra, no ako prije no što odete na spavanje na brzinu prođete kroz poruke i provjerite planer, manje su šanse da vas drugi dan ulove nezgode.outside noises,” Rock says.

0 Komentara:

Komentiraj članak