Eutanazirana majka koja je ubila svoju djecu

Eutanazirana majka koja je ubila svoju djecu

Belgijanka koja je ubila svoje petero djece eutanazirana je na vlastiti zahtjev, 16 godina nakon ubojstava.

Genevieve Lhermitte ubila je sina i četiri kćeri, u dobi od tri do 14 godina, u gradu Nivellesu 28. veljače 2007., dok im je otac bio odsutan.

Zatim si je pokušala oduzeti život, ali nije uspjela, te je na kraju pozvala hitnu pomoć.

56-godišnjakinja je 2008. osuđena na doživotni zatvor, prije nego što je 2019. prebačena u psihijatrijsku bolnicu.

U Belgiji zakon dopušta ljudima da se odluče na eutanaziju ako se smatra da pate od “nepodnošljive” psihičke, a ne samo fizičke, patnje koja se ne može izliječiti, donosi N1.

Osoba mora biti svjesna svoje odluke i biti u stanju izraziti svoju želju na obrazložen i dosljedan način.

“To je specifična procedura koju je Lhermitte slijedila, uz prikupljanje različitih liječničkih mišljenja”, rekao je njezin odvjetnik.

Psihologinja Emilie Maroit rekla je za kanal RTL-TVI da je Lhermitte vjerojatno odlučila umrijeti 28. veljače u “simboličnoj gesti u znak poštovanja prema svojoj djeci”.

“Možda je to također bilo za nju da završi ono što je započela, jer je u biti htjela okončati svoj život kada ih je ubila”, rekao je psiholog.

Petostruka ubojstva 2007. i suđenje koje je uslijedilo potresli su Belgiju.

Tijekom suđenja Lhermitteini odvjetnici tvrdili su da je ona mentalno poremećena i da je ne treba poslati u zatvor. No porota ju je proglasila krivom za ubojstvo s predumišljajem i osudila na doživotni zatvor.

U 2022. godini oko 2966 ljudi umrlo je eutanazijom u Belgiji, što je povećanje od 10% u usporedbi s 2021. godinom.

Rak je i dalje najčešći razlog, ali dužnosnici su rekli da je u gotovo tri od četiri zahtjeva pacijent pokazao “nekoliko vrsta patnje, fizičke i psihičke”.

Belgija od 2014. dopušta da se djeci pomaže u smrti kao i odraslima, ako su neizlječivo bolesna i imaju velike bolove te ako imaju pristanak roditelja.

0 Komentara:

Komentiraj članak