EKSKLUZIVNI INTERVJU: Poznati modni dizajner Robert Bantić Robantico o modnim trendovima i novim planovima

Njegove kreacije nosile su mnoge poznate osobe, rodom je iz Komina, živi i stvara već dugo vremena u Zagrebu, a svoji optimistični duh prenosi i na kreacije.
On je poznati modni dizajner, Robert Bantić Robantico za kojeg se slobodno može reći da je jedan, jedini i neponovljivi. O svojim planovima, modnim trendovima i egzotičnom parfemu otkrio nam je u intervjuu.

U svojoj dosadašnjoj karijeri, koje su Vam modne crtice najviše ostale u  sjećanju?
 

Definitivno, dugogodišnja suradnja sa bivšom manekenkom Tamarom Roglić. Bila je i ostala moja velika muza, sa kojom sam proživio najljepše trenutke svoje karijere. Potvrdilo se tako da je za kvalitetu modnoga stvaranja neophodan i pravi spoj duša, prvenstveno dizajnera i modela, ali i svih sudionika na projektima. To razdoblje karijere duboko je urezano u moje najljepše sjećanje. I danas se sa nostalgijom i radošću prisjećam i suradnje sa pokojnom prijateljicom Vidom Jerman, koja mi je u karijeri otvorila i vrata kazališta i zajedno smo radili velike projekte i pri tome uživali beskrajno.
Slika u članku
 


Koji Vam je odjevni predmet najdraže vidjeti na ženi, a koji na muškarcu?

Žena je za mene, bez premca, najljepša u haljini. Muškarac po mojem viđenju, najbolje izgleda u ležernom odijelu. Treba pratiti liniju tijela, strukirano, bez kravate (eventualno šal ili marama) uz lijepe mokasine. Ovakav muški styling može biti odličan i u poslovnoj kombinaciji. Nažalost, kod nas muškarci još nemaju takvu naviku ili hrabrost i odlučuju se za klasične, stroge varijante.

Što je stil?

Stil je slika naše osobnosti, našega karaktera, često i vanjski pokazatelj čovjekova raspoloženja ili životne faze koju prolazi. O tome ponajbolje govore boje. Kako ljudska priroda ima svoje faze i promjene, poput godišnjih doba, tako se i stilovi mijenjaju. U svakom slučaju, volim vidjeti osebujan stil na ženi ili muškarcu, djevojci ili dečku. Ukusi su različiti, no, važno je da čovjek „bude svoj“ i ne robuje pomodarstvu i nametnutim trendovima.

Tko je od poznatih osoba nosio vaše kreacije?

Lista bi bila poduža. Istaknut ću one sa kojima mi je suradnja ostala u posebno lijepom sjećanju: Josipa Lisac, Ivana Banfić, Maja Blagdan, Zdenka Kovačićek, Severina, Natalija Đorđević, Massimo Savić, Baruni, Leteći odred, Elizabeta Gojan, Veronika Durbešić, Vlatka Grakalić...

Koliko dugo ste u modnom svijetu?

Početak računam od prve samostalne modne revije u kultnom zagrebačkom klubu „Gjuro“, 1990. godine.

Gdje ste izvan Hrvatske predstavili svoju odjeću?

Pariz, Beč, Berlin, Dusseldorf, Graz, Budimpešta, Beograd, Sarajevo, Skoplje, Ljubljana.
Slika u članku
 


Koji odjevni predmet sa najviše radosti i ljubavi dizajnirate?

Haljina! Kako sam i rekao, žena je po meni najljepša u haljini. Bez obzira na dob, kilažu, dimenzije – za svaku ženu  imam kroj i svaka može zablistati u haljini. Ženska priroda i senzualnost, najbolje se mogu izraziti upravo haljinom. Njome naglašavam najljepše na ženi, a eventualne nedostatke činim nevidljivima. U svojem radu, nisam podlegao trendovima koji prostituiziraju ženski izgled i ljepotu. Erotika u određenim slučajevima treba biti naglašena, ali uz poštivanje dostojanstva žene.

Kako se odijevaju Zagrepčanke?

Puno je lijepih primjera, žena i djevojaka sa stilom. Nažalost, postali su manjina. Ono što vidim danju, a pogotovo noću, žalosti me – izgledaju kao žene koje žele prodati svoje tijelo na ulicama Bangkoka ili Amsterdama. Zagreb više definitivno nije što je bio nekada po pitanju kvalitete odijevanja – urbanog, dostojanstvenog. A to, kako i sami znate, uistinu ne mora značiti skupe robne marke i dizajnersku odjeću. Zašto je to tako, neka nam odgovore sociolozi i psiholozi...

Tko je najbolje odjevena Hrvatica: političarka, glumica, pjevačica i manekenka?

Ekstravagancija i osebujnost gotik stila, Mirelu Holy čini posebnom i za mene je broj 1. po tom pitanju. Vesna Pusić   jedna je od najljepših političarki, a po decentnim, profinjenim kreacijama definitivno je u svjetskom vrhu i po modnom stilu mnoge joj političarke nisu „ni do pete“. Od glumica izdvojio bih Bojanau Gregorić, a od pjevačica Josipu Lisac. Među manekenkama, po stilu još nitko nije nadmašio Tamaru Roglić, danas uspješnu poslovnu ženu koja je ostavila modne piste.
Slika u članku
 

Imate svoj parfem. Kakav je, opišite ga. Odakle ideja za parfem i koji miris prevladava?

Parfem Robantico Light u eksperimentalnoj je fazi.   Namijenjen je urbanim ženama, lakih je cvjetnih nota, s mirisima moga rodnoga juga.

Koja je glavna poruka vaše odjeće, a koja parfema?

Volim ljepotu i harmoniju i to sam uvijek poručivao odjećom. Svatko može biti lijep i širiti tu ljepotu – odjećom i mirisom.

Gdje se može kupiti vaš parfem?

Kako sam rekao, u eksperimentalnoj je fazi dok stručnjaci ne dobiju konačnu notu. Potom će uslijediti niz procedura pa u ovom trenutku ne mogu još točno reći kada će biti pušten na tržište Hrvatske i inozemstva.

Što je u modi ovoga ljeta?

Nisam od onih koji robuju modnim trendovima. Sam ih stvaram po unutarnjoj inspiraciji. U kolekciji koju sam pripremio za ovo ljeto, bio sam inspiriran Afrikom i Indijom, šarenim bojama, kaftanima, tunikama, prirodnim i lakim materijalima, širokim i lepršavim kreacijama. Ljeto definitivno nije za usko, kratko i sintetiku!

Slijedi li neka nova kolekcija, ako da, otkrijte nešto o tome?

Trenutačno radim na novoj kolekciji vjenčanica koje su mi oduvijek bile velika radost i izazov, jer dan vjenčanja je za ženu jedan od najljepših u životu. Toga dana ona treba blistati u punom svjetlu i ljepoti i to joj sa puno ljubavi i predanosti omogućujem. Na vjenčanicama je puno ručnoga rada: čipki, veza... materijali su vrhunski. S revijom vjenčanica, dogovaram i nastupe u inozemstvu. O tom – potom..

Jelena Hendić

0 Komentara:

Komentiraj članak