ECDC "OTPILIO" HRVATSKU: ‘Da pratimo koronu županijama? Pa tko bi to stigao!‘

ECDC "OTPILIO" HRVATSKU: ‘Da pratimo koronu županijama? Pa tko bi to stigao!‘

Ovakva odluka dogovorena je na razini država članica prošle godine za vrijeme njemačkog predsjedanja, kažu iz ECDC-ja
Brojne reakcije, ali i strahove za turističku sezonu izazvala je odluka Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) da na korona karti hrvatsku obalu označi narančastom bojom.

Prosvjedi zbog kriterija po kojima ECDC označava rizične regije najglasniji su bili u Istri iz koje su stručnjaci i političari govorili kako imaju povoljnu epidemiološku situaciju te da su žrtva neodgovornih drugih županija.

Naime, ECDC je Hrvatsku podijelio u četiri regije - sjevernu, panonsku, jadransku i Grad Zagreb. Postojala je inicijativa usmjerena prema ECDC-ju kako bi se kriteriji promijenili i odnosili se na pojedine županije, no čini se kako Europskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti ne pada na pamet mijenjati dosadašnju praksu.

- Ovakva odluka dogovorena je na razini država članica prošle godine za vrijeme njemačkog predsjedanja. Promatranje svake jedinice zasebno ne bi bilo praktično, jer bi značilo da se u Europskoj uniji treba obrađivati 1500 regija, dok ih je s ovom metodologijom 330, odgovorili su iz ECDC-ja za HRT.

Podsjetimo, ECDC prati 14-dnevnu incidenciju novih slučajeva zaraze na 100.000 stanovnika i postotak pozitivno testiranih osoba, a prema tim je kriterijima priobalni dio Hrvatske prikazan u narančastoj boji. Kontinentalna Hrvatska je i dalje u zelenome.

Na karti Europe većina zemalja je u zelenome, a u crvenom su Španjolska, Portugal, Nizozemska, Malta i Cipar, te dijelovi Grčke, Belgije i Danske. Osim hrvatske obale, u narančastom su dijelovi Francuske, Grčke, Švedske, Norveške, Finske, Danske i Belgije, te čitava Irska.

 

0 Komentara:

Komentiraj članak