DUNCREAGAN U ETNOGRAFSKOM MUZEJU: Koncert škotske i irske glazbe

DUNCREAGAN U ETNOGRAFSKOM MUZEJU: Koncert škotske i irske glazbe

Repertoar pjesama odraz je bogate irske i škotske kulture te uključuje balade, tužne ljubavne priče, ali i prpošne, plesne skladbe i kola uz glazbu na gitarama, harmonici i drugim instrumentima.

Dubrovački muzeji u Etnografskom muzeju u žitnici "Rupe" 29. lipnja 2022. u 20 sati organiziraju koncert glazbenog sastava „Duncreagan“ koji svojim nastupima promovira irsku i škotsku tradicijsku glazbu donoseći vlastite i suvremene interpretacije i aranžmane. Repertoar pjesama odraz je bogate irske i škotske kulture te uključuje balade, tužne ljubavne priče, ali i prpošne, plesne skladbe i kola uz glazbu na gitarama, harmonici i drugim instrumentima. Ispunjene melankolijom, ali i humorističnim stihovima koji slave život i nesmotrenost, ove pjesme vremenski su stroj koji publiku odvodi u davno izgubljenu svakodnevicu seoskih i suburbanih sredina Irske i Škotske.

Glazbeni sastav „Duncreagan“ čine: Tom McKean (vokal), Carrick Eggleston (harmonika), Kelley Bishop (gitara, mandolina i harmonika) te gostujuća glazbenica Sara Reith (violina i jedinka). Osim što pjeva, Tom McKean svira bubanj (bodhran) i bouzouki, a njegov osebujan i iskren glas prepoznatljiv je znak ovoga sastava. Tom McKean profesor je folklora na Sveučilištu u Aberdeenu, direktor Elphinstone Instituta, podpredsjednik udruženja „Société Internationale d’Ethnologie et de Folklore” (SIEF) i član brojnih drugih organizacija. McKean s velikim razumijevanjem donosi pjesme na škotskom galskom jeziku uspijevajući prenijeti stari stil izvedbe. On često ulazi i u značenja tekstova, davno zaboravljenih običaja ili zanimljivih povijesnih sitnica kojima kontekstualizira izvedbu. Ulaz za sve posjetitelje je besplatan.

 

Dodati opis slike PortalOko.hr

0 Komentara:

Komentiraj članak