Dubrovčanin Mario Hezonja bi mogao postati najveći hrvatski košarkaš nakon Dražena i Tonija

Dubrovčanin Mario Hezonja bi mogao postati najveći hrvatski košarkaš nakon Dražena i Tonija

U Hrvatskoj košarci bilo je nekoliko takvih igrača. 'Košarkaških bogova' koji nikome nisu priznavali da je bolji. Istovremeno 'fajteri' i mađioničari koji su krčili put za neke nove generacije. Zbog njih se probdjelo mnogo besanih noći, a njihovi potezi i danas se prepričavaju kad se sjetimo starih vremena. Oni su svoje mjesto među besmrtnicima zaslužili, a mi već dugo čekamo njihove nasljednike.
Jedan potencijalni od njih već je stekao status zvijezde, standardni je član petorke bogatog euroligaša i reprezentacije, te je postao najbolji Hrvat u povijesti NBA drafta. K tome je proglašen najmlađim MVP-om jednog mjeseca Eurolige u povijesti. A najbolje godine tek mu dolaze.

Dario Šarić je talent kakvog smo samo mogli poželjeti, ima visoki košarkaški IQ, radnu etiku i rođeni je pobjednik. No, jedan drugi biser izgleda još impozantnije. Ako je to ikako moguće. A u hrvatskoj košarci očito je. Nakon mnogo godina, ali – je.

Nedavno je legendarni grčki košarkaš Dimitris Diamantidis u razgovoru za tamošnju televiziju na upit tko mu je najdraži igrač današnjice bez puno razmišljanja odgovorio: ''Mario Hezonja, igrač Barcelone i Hrvatske!''

Kad to dođe iz usta košarkaša koji je na klupskom nivou u Europi osvojio doslovno sve što se moglo osvojiti i tome pridodao nekoliko povijesnih reprezentativnih trenutaka, među kojima su europsko zlato iz 2005. i čuvena pobjeda protiv Amerikanaca u polufinalu SP-a 2006., onda te riječi itekako imaju težinu.

Bivši najbolji igrač Europe bio je jasan. Hrvati, imate čudesnog talenta, a ja sam njegov veliki obožavatelj. A mi imamo dvojicu takvih, od kojih jedan ipak ruši sve barijere. Kao tinejdžer u Barceloni, teško je dobiti kontinuitet utakmica i željenih minuta, no Hezonja se u sekundarnoj ulozi ipak izborio za svoju priliku.

Nekoliko puta kada bi dobio veću minutažu je znao eksplodirati, međutim, u ovoj kalendarskoj godini je apsolutno zadivio. Od dolaska u seniorsku momčad Barcelone 2013. gledamo njegova najbolja izdanja. Iako dobiva ograničeno vrijeme na parketu pa njegove brojke na prvu ne izgledaju impresivno, iza toga se krije senzacionalni potencijal. Mogućnost da u jednoj utakmici bljesne poput meteora.

Jednu od takvih utakmica odigrao je 1. veljače ove godine, kada je izjednačio rekord ACB lige po broju pogođenih trica i time postao tek peti igrač u povijesti kojemu je tako nešto pošlo za rukom. Pogodio je 'samo' osam od osam. Par dana poslije briljirao je u porazu protiv Reala (22 poena, uz pet trica za 28 minuta), ali i nakon utakmice poručio: ''Ne zanimaju me moji poeni, moramo bolje."

Članak u cijelosti pročitajte OVDJE.

0 Komentara:

Komentiraj članak