DUBROVAČKE LJETNE IGRE: Iskonska snaga Stravinskog i Ravela ispred Katedrale

Koncert pod nazivom „1913. - Stravinski vs Ravel“ u izvođenju Simfonijskog orkestra i Zbora Mađarskog radija pod ravnanjem Mladena Tarbuka, bit će održan u sklopu Vip programa 64. Dubrovačkih ljetnih igara u srijedu, 7. kolovoza u 21:30 sati ispred Katedrale.
Program u kojem će se izvesti djela dva velikana, ne samo glazbe 20. stoljeća, već i cijelokupne glazbene povijesti, započet će integralnom koncertnom izvedbom „Posvećenja proljeća“ Igora Stravinskog, koje je svjetsku premijeru imalo prije stotinu godina, 1913. u Parizu, a nastaviti s „Daphnis et Chloé“ Mauricea Ravela.

Igor Stravinski je „Posvećenje proljeća“ zamislio kao balet koji bi glazbenim jezikom dočarao gibanje prirodnih sila i najiskonskije čovjekove nagone, a sličnu misao vodilju imao je i Maurice Ravel skladajući „Daphnis i Chloé“ kao vraćanje u davno doba nastanka glazbe te prepoznavanje iskonske snage glazbe koja je pokretala čovječanstvo od njegovih početaka. Bliski prijatelji Stravinski i Ravel podijelili su istu sudbinu svojih remek-djela te su oba na premijernim izvedbama doživjela fijasko, da bi u nadolazećim desetljećima postala nezaobilazna na koncertnim repertoarima i obavezan dio repertoara svjetskih kazališnih pozornica te se ubrajaju među najveća glazbena djela 20. stoljeća.Skladatelj i dirigent te direktor glazbenog programa Dubrovačkih ljetnih igara Mladen Tarbuk diplomirao je u Zagrebu te dirigiranje u Grazu, a zatim se usavršavao u Beču. Autor je opsežnog i razgranatog opusa u kojem se nalaze orkestralna, koncertna, vokalno-instrumentalna, komorna i solistička djela te je dobitnik mnogih priznanja i nagrada. Simfonijski orkestar Mađarskog radija osnovan je 1943. godine i jedan je od vodećih orkestara u Mađarskoj. Od kraja pedesetih godina dvadesetog stoljeća redovito nastupaju na međunarodnim turnejama, a publika na četiri kontinenta iz gotovo pedeset zemalja uživala je u njihovim koncertima koji su održani u vodećim glazbenim centrima.Repertoar Zbora Mađarskog radija obuhvaća širok spektar klasičnih zborskih skladbi, opere i oratorija. Posebna pozornost poklonjena je djelima suvremenih mađarskih skladatelja, koja izvode usporedo s najznačajnijim djelima svjetske zborske literature, a snimke Bartókovih i Kodályjevih djela pod ravnanjem Sir Georga Soltija zboru su donijele nominaciju za prestižnu nagradu Grammy u kategoriji za najbolji album klasične glazbe.

Ulaznice su dostupne online na www.dubrovnik-festival.hr te u prodajnim uredima Igara u Festivalskoj palači i na Stradunu po cijenama u rasponu od 150 do 400 kuna. Svi stanovnici grada i županije ostvaruju popust od 30 % pri kupnji ulaznica na blagajnama Ljetnih igara.

0 Komentara:

Komentiraj članak