Dubrovačka pijanistica i pjesnikinja Ivana Marija Vidović na uspješnoj turneji u Italiji

Međunarodno priznata dubrovačka pijanistica i pjesnikinja čiji su stihovi redovito izdavani u Italiji od 2005. godine, održala je koncerte u Pijemonteu i Lombardiji u prethodnom tjednu od 3. - 7. listopada.
Vidović je redovita gošća talijanskih pozornica i njeguje talijansku kulturu, ali neumorno talijanskoj publici predstavlja svoju, hrvatsku, pa ne čudi da je 2010. nominirana „Ambasadoricom talijanske kulture u Hrvatskoj“.U organizaciji koncertne udruge AmbientArts održala je dva recitala te tečaj sa studentima pri Konzervatoriju Antonio Vivaldi u Alessandriji. Na koncertu u Konzervatoriju Vivaldi pojavila se u glazbenoj matineji s početkom u 11 sati u dupke punoj dvorani Sala Abbà Cornaglia gdje su je poslije koncerta studenti intervjuirali postavljajući pitanja uglavnom o hrvatskoj kulturnoj baštini, o Dori Pejačević i njenom opusu, ali i o Ivaninom odnosu prema glazbi i poeziji te njihovom prožimanju u njenom stvaralačkom svijetu. Vidović je prisutne nagradila s dodatkom, a na koncertu je izvela djela Primož Ramovša, Liszta i Dore Pejačević.Studenti su istog popodneva proveli u društvu dubrovačke pijanistice koja im je predavala sve do sitnih večernjih sati napravivši pravu glasovirsku radionicu. Na golem interes studenata prema stvaralaštvu hrvatske skladateljice Dore Pejačević, Vidović je Konzervatoriju poklonila note skladateljičinih glasovirskih ciklusa Blumenleben (Život cvijeća) op.19, Walzer-Capricen (Hiroviti valceri) op. 28. i Valse de Concert (Koncertni valcer) op. 21.

U sklopu trinaeste edicije festivala PianoMasters 2013. u Lombardijiu, u prekrasnom dvorcu Palazzo Galliona samom jezeru Como u Gravedoni nastupila je tumačeći djela Mozarta, Granadosa te Dore Pejačevića stihove Ivane Marije Vidović recitirao je u pauzi istaknuti talijanski glumac Claudio Milani. Brojnu publiku Vidović je nagradila dodatkom iz opusa Joaquína Turine, a za kraj izrecitirala poeziju na izvornom hrvatskom jeziku za što su prisutni pokazali veliki interes i oduševljenje.


0 Komentara:

Komentiraj članak