DRONOVI   Igračke budućnosti?

DRONOVI Igračke budućnosti?

Želja čovjeka da poleti u zrak seže još od početka ljudskog roda. Vjerojatno svi znamo priču o Ikaru i Dedalu koji su s pomoću voska slijepili perja na svoja leđa i ruke, te se vinuli u zrak poput ptice te tako odletjeli s otoka na kojem su bili zatočeni. Prvi uspješni i dokumentirani let zrakoplovom se dogodio 17. prosinca 1903. godine kada su braća Wright uspjela ono što je dotad bilo nepoznanica ljudskog rodu.
Ideja o bespilotnim letjelicama se rađa već za vrijeme drugog svjetskog rata, kada obje strane, nacistička Njemačka s jedne i saveznici s druge, nastoje izgraditi letjelicu koja bi mogla biti upravljiva sa zemlje, te tako bez žrtava naštetiti svojim protivnicima.

Međutim, za vrijeme drugog svjetskog rata, niti jedna strana nije uspjela proizvesti uspješni prototip takve letjelice.Hladni rat, i razvoj svemirskog programa je omogućio i pojavu prvih satelita koji su poslani sa zemlje u svemir i njima je bilo moguće upravljati iz baze, odnosno nisu zahtijevali čovjeka da upravlja letjelicom.

Do pojave modernih dronova je došlo prvo u američkoj vojsci 2000-tih godina, koja je počela istraživati i proizvoditi bespilotne letjelice koje su korištene u bombardiranju i izviđanju neprijateljskih položaja.Ubrzo su dronovi komercijalizirani i sada se koriste najčešće kao igračke, ali i u svrhu snimanja vjenčanja, promocije nekretnina, gradova...

Moderni dronovi

Kao što smo već naveli u tekstu, do pojave modernih dronova kakve poznajemo i danas je došlo njihovom komercijalizacijom. Ubrzo je Američko tržište poludjelo za novim igračkama koje su zavoljeli podjednako djeca, ali i odrasli. 

U početku su dronovi bili skupi i jako zahtjevni za upravljanje, no daljnjim razvijanjem i poboljšavanjem performansi, dronovi su postali ono što su danas – igračke koje podjednako zabavljaju i staro i mlado.

Danas dronovi dolaze s kamerom, te mogu letjeti preko 10 minuta na udaljenosti veće i od nekoliko kilometara. Za upravljanje nekima je dovoljno imati aplikaciju na mobitelu, dok neki drugi pak imaju sustav koji ih automatski vraća na početno mjesto kad je baterija blizu isteka ili oni koji imaju safe landing opciju, odnosno da se pri isteku baterije sami slete na sigurno tlo.

Dron je danas postao igračka za svakoga. Mogu se naći primjerci od 100 kuna pa do onih koji vrijede više desetaka tisuća kuna i koriste se u poslovne svrhe, najčešće za snimanje različitih događaja (vjenčanja, skupova, utakmica) ili nekretnina.

Zanimljive upotrebe dronova

Vjerojatno ste pročitali na vijestima da hrvatski vatrogasci namjeravaju za iduću sezonu kupiti dronove koji će im pomoći locirati požar u začeću. To je jedna od mnogih funkcija u kojima dronovi mogu biti od velike pomoći.

Bespilotne letjelice se već godinama koriste na zračnim lukama kao sredstvo obrane od ptica koje se zabijaju u zrakoplove. Norveška policija koriste dronove u nadziranju graničnih prijelaza.

Dronovi se koriste u poljoprivredi u svrhu zaštite uroda.Danas je gotovo nezamislivo dobiti snimku vjenčanja u kojom barem jedan dio nije sniman iz zraka s dronom.

www.fitdrones.com

0 Komentara:

Komentiraj članak