DRAKONSKA KAZNA Rusija izbačena sa svih natjecanja na četiri godine, ostaje bez Olimpijade i Svjetskog nogometnog prvenstva

DRAKONSKA KAZNA Rusija izbačena sa svih natjecanja na četiri godine, ostaje bez Olimpijade i Svjetskog nogometnog prvenstva

Rusija je optužena da je uklonila stotine pozitivnih testova i podmetnula lažne u zataškavanju dopinga svojih sportaša

Rusiji je zabranjen nastup na olimpijskim igrama i na svjetskim prvenstvima u nizu sportova u sljedeće četiri godine, objavila je u ponedjeljak Svjetska antidopinška agencija (WADA) svoju odluku u slučaju manipuliranja rezultatima testiranja i prikrivanja organiziranog dopinga koji je provođen uz pomoć moskovskog laboratorija, prenosi net.hr.

Izvršni odbor WADA-e svoju je odluku o suspenziji donio nakon što su njegovi članovi zaključili kako je u laboratoriju u Moskvi došlo do manipuliranja uzorcima, podmetanja lažnih dokaza i brisanja dokumenata koji su bili povezani s pozitivnim nalazima na testovima i pomoću kojih se lako moglo otkriti tko su sportaši koji su se služili nedopuštenim sredstvima.

Neutralna zastava

Odluka Izvršnog odbora o kažnjavanju Rusije bila je jednoglasna, objavio je glasnogovornik Svjetske antidopinške agencije, prenosi net.hr

Ova kazna neće spriječiti nastupe ruskih sportaša koji se nisu ogriješili o WADA pravilnike, kao što je to bio slučaj i na posljednjim Zimskim olimpijskim igrama u Južnoj Koreji te na velikim atletskim natjecanjima, s obzirom da je Rusija pod djelomičnim sankcijama već od 2015. kad su otkriveni mnogi slučajevi dopingiranja kod ruskih atletičara i atletičarki, a kasnije i na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju.

Svjetska antidopinška agencija tražila je od Rusije objašnjenje nedostataka u podacima. Istražitelji WADA-e sumnjaju da je prethodno vodstvo laboratorija u Moskvi manipuliralo i na taj način nastojalo prikriti slučajeve dopinga. Rusija je optužena da je uklonila stotine pozitivnih testova i podmetnula lažne.

Brojne manipulacije

Rusija je imala mogućnost izbjeći sankcije, da je WADA-i predala kopije stvarnih laboratorijskih nalaza. No, to se nije dogodilo.

Ako će se Ruska antidopinška agencija žaliti na izrečenu kaznu, slučaj će biti predan Sudu za sportsku arbitražu.

Prvi čovjek Ruske antidopinške agencije (RUSADA) Jurij Ganus prošli mjesec je izjavio kako vjeruje da je bilo toliko manipulacija da odgovor ruskih vlasti ovoga puta neće biti dovoljan, dodavši da on ni njegov laboratorij nemaju pristup bazi podataka.

Taoci dužnosnika

Istražitelji WADA-e smatraju da su analize u više od 1000 uzoraka podešene u moskovskom središnjem nacionalnom laboratoriju.

Ruska sportska javnost pita se što će se dogoditi s ruskom nogometnom reprezentacijom koja je izborila EURO na kojem će Rusija biti i jedan od domaćina. Na stadionu u St Peterburgu trebale bi se igrati četiri utakmice, tri u skupini i jedno četvrtfinale.

Nema veze s nogometom

Bivši dopredsjednik Europske nogometne federacije (UEFA) Rus Vjačeslav Koloskov je u razgovoru za rusku agenciju Tass kazao kako nema izgleda da Rusija ostane bez EP-a.

“Postoji li šansa da ruska nogometna reprezentacija izgubi pravo igrati na ovom turniru. Iskreno, ovo je pitanje retoričko. Odluka koju će WADA donijeti 9. prosinca nema nikakve veze s nogometom”, rekao je Koloskov.

“Svjetska i Europska nogometna federacija imaju svoje zdravstvene i antidoping komisije i laboratorij. Obje organizacije imaju svoju kompletnu dokumentaciju o našim nogometašima. Prema pravilima, doping testovi su obavezni za svaku utakmicu pod okriljem ove dvije organizacije”, dodao je.

Udarac na Rusiju?

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je kako je preporuka za nove kazne ruskim sportašima još jedan pokušaj udara na Rusiju.

“Ima onih koji Rusiju žele staviti u obrambeni položaj. Optuženi smo za gotovo sve sfere međunarodnog života, ekonomiju, sukobe, prodaju oružja, plinovode”, kazao je Lavrov na konferenciji za novinare.

0 Komentara:

Komentiraj članak