Dragan Čović: 'Hrvatska  izgradnjom Pelješkog mosta olakšava BIH puno stvari'

Dragan Čović: 'Hrvatska izgradnjom Pelješkog mosta olakšava BIH puno stvari'

Predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović, koji sutra preuzima osmomjesečno predsjedanje državnim predsjedništvom osvrnuo se na problematiziranje izgradnje Pelješkog mosta.
Kada su u pitanju odnosi sa susjednim zemljama, cilj je, kaže, napraviti mnogo bolje odnose od onih koji su bili zadnjih godinu ili godinu i pol dana, piše vecernji.ba.

S Crnom Gorom ne postoje otvorena pitanja, a što se tiče Hrvatske i Srbije tu je bilo mnogo problema u njihovoj komunikaciji, a onda se to, naglašava Čović, htjeli mi to ili ne, odražava na BiH.

- To su susjedi koji nas okružuju i 95 posto naše granice je s te dvije zemlje. I mislim da smo tu napravili veliki iskorak. O njemu nismo puno pričali. Na takav način mislim i ovih osam mjeseci praviti te iskorake.

Vjerujem da će u naredna dva-tri mjeseca biti intenzivna suradnja Zagreba i Beograda o puno pitanja koje se tiču njihovih odnosa, a to će uveliko relaksirati našu komunikaciju i s Beogradom i sa Zagrebom. Siguran sam da će predsjednik Vučić biti jedan od prvih koji će službeno posjetiti BiH.

Usmeno smo već sve iskomunicirali. Vjerujem da ćemo na idućoj sjednici napraviti jedan okvirni plan poziva predsjednicima koji bi trebali doći. Mislim da će i predsjednica Hrvatske također, odmah početkom jeseni, biti kod nas u posjetu.

I oni će se međusobno vjerojatno sresti do tih sastanaka, a to bi onda trebalo uveliko riješiti puno otvorenih gospodarskih pitanja naših žitelja koji su se iseljavali s jednog, drugog ili trećeg prostora i olakšavati im život – kaže hrvatski član Predsjedništva BiH.

Ističe i međusobnu povezanost zemalja i uvjetovanost jednih na druge. Infrastruktura nam je prevažna i mnoga pravna pitanja su međusobno povezana s gospodarskim.

Kako kaže, nije to samo pitanje Agrokora, već i ogromne trgovinske razmjene između ove tri države, što nas neminovno upućuje jedne na druge.

Komentirajući ponovljeno problematiziranje izgradnje Pelješkog mosta iz nekih krugova u BiH Čović kaže kako on tu ne vidi nikakav problem.

- Naravno, uvijek će se pojaviti neki „dobročinitelj BiH“ koji će pokazati svoju strašnu zabrinutost za pravni status izlaska na more BiH. Mislim da je Hrvatska postupila krajnje profesionalno.

Ispoštovali su najviše moguće standarde i kada su u pitanju gabariti mosta. Hrvatska time olakšava BiH puno stvari. Izgradnjom tog mosta i brze ceste preko Pelješca uveliko će se rasteretiti ovaj magistralni dio oko Neuma koji je danas formalno blokiran.

Mi ćemo ubrzano graditi našu cestu od Stoca prema Neumu, tako da ćemo s te strane probleme riješiti, ali ovo govorim zato što ćemo, u dogovoru s Hrvatskom, Jadransko-jonski koridor na neki način trasirati kroz BiH, kroz Popovo polje nekih 70 kilometara, od granice s Crnom Gorom do Počitelja.

I to bi bio taj jedan korektan dobrosusjedski, prijateljski odnos. Tako da bilo kakvo prizivanje nekih standarda i uvlačenje novih problema ne koristi.

To su isti oni ljudi koji su pokušali osporiti ratificiranje sporazuma o granici s Crnom Gorom. Kako tamo nisu uspjeli, neće ni ovdje. Ja bih želio da se Pelješki most što prije gradi, jer će to i nama uveliko pomoći – naglašava Čović.

Cijeli razgovor s predsjednikom HDZ-a BIH možete pročitati OVDJE.

0 Komentara:

Komentiraj članak