DOSJE MIŠO Znao je odbrusiti i Titu i Tuđmanu

DOSJE MIŠO Znao je odbrusiti i Titu i Tuđmanu

Beskrajno hrabar i neopisivo jednostavan proživio je nekoliko životnih kalvarija, piše Express.hr
Mišo Kovač barem tri puta je put pobjegao grobaru s lopate. Preživio je tešku prometnu nesreću (70-ih), pokušaj samoubojstva (90-ih) te infarkt koji ga je pogodio na Uskrs 2011. godine. Rođen na današnji dan prije gotovo osam desetljeća, Mišo je ostavio neizbrisiv trag na hrvatsku glazbu. Čovjek čija je slava već sedamdesetih godina u okvirima bivše države bila elvisovska, za čiju su se naklonost natjecali državni poglavari – a jedini im je mogao reći “ne” - danas živi u skromnom puničinom stanu od pedesetak četvornih metara u zagrebačkoj Malešnici. 

Nekoć je na turnejama jugoslavenskih zvijezda po zapadnoj Europi sa suprugom Anitom, tinejdžerskom Miss Jugoslavije, uvijek sjedio na prvom mjestu u autobusu, a u duty free shopovima uvijek je kupovao cijele redove parfema. Tek da se zna tko je kralj. I djeca znaju da je dovoljno da Mišo digne ruku pa da cijele Gripe, Arena, Jazine pjevaju cijeli repertoar napamet. 
- On je u mjesec dana preživio infarkt i dvije izuzetno teške operacije srca - govorila je za Express supruga Lidija prije osam godina. Liječnici u zagrebačkoj bolnici na Svetom Duhu ugradili su mu stent. Tako su mu u posljednji čas spasili život. No nije mu bilo bolje pa je morao na još jednu tešku operaciju. Organizam mu je bio preslab pa su liječnici čekali nekoliko tjedana da mu se zdravstveno stanje stabilizira. U lipnju 2011. na Kardijalnoj kirurgiji KBC-a Zagreb ugrađena mu je, napokon, trostruka premosnica. Operirao ga je Vedran Ćorić. Mišo je dobro podnio obje zahtjevne i teške operacije i uspješno se oporavio.  
Lidija je u tih mjesec i pol proživjela izuzetno teške trenutke jer je svakog dana strepila za Mišin život. No znala je da će na kraju biti sve u redu. 
- Zahvalna sam liječnicima dr. Galiću i dr. Vuksanoviću na Svetom Duhu jer su mom Miši spasili život. Eto, što je život, dr. Galić zove se kao i Mišin pokojni sin Edi... Mišo se, kaže, dobro oporavlja jer je pun optimizma. Veseli se povratku na glazbenu scenu. Posebno mu je drag posljednji album koji je napravio s velikim prijateljem i producentom Matom Došenom koji je umro od infarkta i to nakon što su dovršili album, 2010. godine. Pjesmu s albuma “Ostani svoja” posvetio je svim ženama - poručio je tada Mišo iz bolničkog kreveta te pozdravio čitatelje.  

Brojne poruke obožavatelja - Dobro je raspoložen i najomiljeniji je pacijent na Rebru. Voli se zafrkavati i rado podijeli CD-e i autograme - rekla je kći Ivana dodajući da im nije mogao zapjevati jer je slabašan. Mišini obožavatelji, prijatelji i suradnici Lidiji na e-mail svakodnevno su slali na desetke poruka za brzo ozdravljenje. Kolege s estrade vjerovali su u njegov oporavak i složili su se da je najveći karizmatik na ovim prostorima. 
- On je zmaj! Čvrst je kao stijena. Nema što taj čovjek neće preživjeti. Svaki dan mu se sve više divim - rekla je Ivana dodajući da on još jednom mora napuniti Poljud i Arenu.  - Kad se probudio iz anestezije, liječnik mu je rekao da neće skoro na nebo jer na zemlji ima još neku misiju - rekla je Ivana.  Mišo Kovač oduvijek je izgledao kao čovjek s misijom. To je ključna riječ njegova života.   

U bivšoj Jugoslaviji bio je najkarizmatičnija muška zvijezda, koju su podjednako voljeli na svim stranama. Bio je simbol Dalmacije, ljubavi prema majci, patrijarhalnih vrijednosti, ali i cijele bivše države. O njemu su kružile oprečne priče. Jedna od njih je da je osam puta odbio pjevati Titu. Druga – sasvim suprotna - da je na koncertima u iseljeničkom klubu u Calgariju zahtijevao skidanje Pavelićevih slika.  I emigranti su ga slušali.  Mišo je, pokazalo se 1991. u vrijeme prvih višestranačkih izbora, angažirano stao na stranu SDP-a, protiv Tuđmana. Politika mu je stvorila velike probleme. 
- Ja sam prodao dvadeset milijuna ploča u zemlji od dvadeset dva milijuna stanovnika: dvadeset milijuna bilo je normalnih, a dva milijuna komunista - rekao je u jednom intervjuu.  

Više pročitajte ovdje.

0 Komentara:

Komentiraj članak