EUROZONA

DOLAZI EURO: Gdje će završiti 2,8 milijardi komada kovanica koje je HNB proizveo

Za razliku od novčanica kuna koje će se mijenjati u euro neograničeno vrijeme, kovanice kuna mijenjati će se samo 3 godine. Prvu godinu će se mijenjati kod banaka, a potom dvije u HNB-u.

Prošli petak je, na sastanku Eurogrupe, u Ljubljani potpisan „Memorandum o razumijevanju” između Europske centralne banke, Hrvatske narodne banke i Europske komisije. Što taj Memorandum znači za Hrvatsku u emisiji HRT Studio 4 govorio je Tihomir Mavriček, izvršni direktor Sektora za gotov novac HNB-a.

„Sada možemo dobiti matrice za zajedničku stranu eurokovanica. To je strana na kojoj su brojke odnosno nominalne vrijednosti. Temeljem njih ćemo moći izraditi alate pomoću kojih se kuju eurokovanice. Tu rješavamo i dio autorskih prava da možemo to otisnuti. Dobivamo i svu tehničku dokumentaciju koja nam je potrebna da bismo mogli zadovoljiti tehničke preduvjete za proizvodnju eura“ rekao je.

Na pitanje tko će to u Hrvatskoj raditi i koliko će kovanje eura koštati Mavriček je rekao da će eure kovati Hrvatski novčarski zavod.

„Oni su već započeli svoje pripreme, a pravo kovanje euronovčanica se tek može nakon što Vijeće Europske unije donose odluku o pristupanju RH europodručju“, rekao je Mavriček.

Što se tiče skladištenja kune koje će se zamjenjivati eurom rekao je kako je od početka uvođenja kune HNB proizveo 2,8 milijardi komada kovanica kuna.

„Kada bi ih poredali jednu pored druge i to okomito, na rub dobili bismo 4500 km kovanica što je od Zagreba do Riyada u Saudijskoj Arabiji. One teže oko 10.000 tona kovanica. Temeljem iskustva drugih zemalja očekujemo da će se vratiti oko 35% kovanica, odnosno 1,13 milijardi komada kovanica. To je oko 5200 tona što odgovara težini 124 nova zagrebačka tramvaja. Ako šleper može utovariti 20 tona kovanica, govorimo o oko 260 šlepera kovanica kuna“, objasnio je Mavriček.

„HNB je u pripremama za sigurno skladištenje i kunskih novčanica i kunskih kovanica. Pitanja novčanica je već riješeno, a za kovanice se rješava. Bit će na sigurnoj lokaciji koja će biti non-stop čuvana“, rekao je Mavriček.

Za razliku od novčanica kuna koje će se mijenjati u euro neograničeno vrijeme, kovanice kuna mijenjati će se samo 3 godine. Prvu godinu će se mijenjati kod banaka, a potom dvije u HNB-u, objasnio je Mavriček te dodao kako će se vraćene kovanice kune skladištiti na površini od oko 2000 m2.

– Vraćanje euronovčanica ide kroz buduće narudžbe euronovčanica. One se tijekom svog životnog vijeka troše, recimo u godinu dana se pohabaju, i onda se mijenjaju. Mi za te količine trebamo naručiti nove količine i onda kod tih narudžbi naše nove količine se uvećavaju za određeni postotak kako bi se mogle eurosustavu objasnio je.

Dakle, od novih narudžbi Hrvatske kupuje sljedeće novčanice.

 

Komentiraj članak

Komentari