DOKLE IDE OTUĐENOST? U Japanu se roboti mogu upoznavati umjesto potencijalnih parova

DOKLE IDE OTUĐENOST? U Japanu se roboti mogu upoznavati umjesto potencijalnih parova

Japan se suočava s problemima koje kada ih čitate crno na bijelo, zvuče kao iz neke punokrvne balkanske zemlje. Mladi ostaju s roditeljima sve dulje i dulje, a ako se i osamostale teško se odlučuju na brak i djecu, piše 100posto.hr

Iako je sa jedne strane Japan zemlja koja izuzetno drži do tradicije i običaja, s druge strane je jedna od tehnološki najnaprednijih zemalja na svijetu. Raznorazne trendove su oni prigrlili, sve da bi prešli preko međusobne otuđenosti i apatije. Od iznajmljivanja prijatelja za rođendane i izlaske, do rentanja bake ili mame.

I tu dolazimo do tehnologije koja se sada upliće i u neku 'najprirodniju' stvar na svijetu - upoznavanje romantičnih partnera. Zato i ne iznenađuje činjenica što su sve popularniji 'speed dateovi' prevedeno doslovno - brzi spojevi. 

Ne žele ni tri minute pričati s potencijalnim partnerom

Sudionici u roku od tri minute pokušavaju saznati što je više moguće jedni o drugima i tako, možda, pronađu svoju srodnu dušu. Ali su japanska "brza upoznavanja" drugačija od ostalih. IT kompanija CyberAgent predstavila je "robotsko spajanje" odnosno "brzo upoznavanje" uz pomoć robota.

 

 

Ovo upoznavanje izgleda tako što potencijalni parovi sjede jedni preko puta drugih, ali tijekom tri minute ne izgovore ni riječ. To umjesto njih rade roboti.

Prije samog susreta, budući sudionivci i zainteresirani za upoznavanje popunjavaju upitnik u kojem daju svoje osnovne podatke, opisuju što vole, a što ne. Zatim se ti odgovori ubacuju u memoriju robota.

Za mnoge je ideja da sjede s nekim za istim stolom i gledaju u dva robota koja govore o njima, zastrašujuća. Ali za brojne Japance, koji su stidljivi, ovo je odličan način probijanja leda.

 

0 Komentara:

Komentiraj članak