Dokazano    zdravo: Pivo    osigurava    svjesnu starost

Dokazano zdravo: Pivo osigurava svjesnu starost

U ovom napitku se nalazi sastojak koji može da vas zaštiti od oštećenja moždanih ćelija i time se spasite od teških bolesti pod stare dane
Evo nečega što će obradovati sve ljubitelje piva – jedan sastojak ovog pića štiti moždane ćelije od oštećenja povezanih s demencijom i Parkinsonovom bolešću.

Aktivna supstanca koja je ispitivana zove se ksantohumol i nalazi se u hmelju, od kojeg se radi pivo. Pripada porodici flavonoida, koji se nalaze u različitim biljkama i često im daju boju.

Interesiranje za ove supstance je poraslo u posljednjih nekoliko godina, zbog njihovog blagotvornog djelovanja na zdravlje.
Brojna istraživanja pokazala su da flavonoidi pozitivno utiču na rad srca, a mogu da pomognu i kod liječenja kancerogenih bolesti i raznih upala, a posebno su poznati kao jaki antioksidansi.

Tijekom normalnih metaboličkih procesa u našem mozgu se stvaraju određeni molekuli koji oksidacijom mogu nanijeti štetu neuronima. To poslije nekog vremena može rezultirati neurodegenerativnim stanjima kao što je Alzheimer ili Parkinsonova bolest.

Budući da je ksantohumol jak antioksidans, naučnici su odlučili da ispitaju da li je moguće da ta supstanca zaštiti neurone od degeneracije prouzrokovane oksidacijom. Izložili su u posudi neurone miševa  ksantohumolu i zatim ih oštetili oksidacijom.

Ksantohumol ne samo da je izbacio reaktivne molekule već je i regulirao funkcioniranje određenih gena koji štite neurone od oksidacije.

Sigurno će se provesti još mnoga istraživanja, pogotovo na živim organizmima, ali neki naučnici su već sada uvjereni da je ksantohumol kandidat za borbu protiv Alzheimer i Parkinsonove bolesti., piše telegraf.rs.

0 Komentara:

Komentiraj članak