DOBROSLAVIĆ I LOGORAŠI SLOŽNO: „Sramotno je da nazivaju bazen po čovjeku koji nas je mučio i maltretirao u Morinju!“

DOBROSLAVIĆ I LOGORAŠI SLOŽNO: „Sramotno je da nazivaju bazen po čovjeku koji nas je mučio i maltretirao u Morinju!“

Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih i crnogorskih koncentracijskih logora Dubrovačko-neretvanske županije Zdenko Bulić je kazao kako je vjerovao da se ovakvo nešto nikada neće dogoditi.
Kotorska Skupština nedavno je donijela odluku o imenovanju javnog zimskog bazena u Kotoru "Zoran Džimi Gopčević", po čuvaru zloglasnog logora Morinj 1991. koji je ujedno bio jedan od najboljih crnogorskih vaterpolista svih vremena. Ovu odluku, kako piše Dubrovački Dnevnik, danas su javno osudili župan Nikola Dobroslavić, ali i logoraši Morinja.

„Smatramo da je odluka sramotna, da je ovo uvreda ne samo za lograše Morinja i cijelu javnost kod nas nego i za javnost u Crnoj Gori za koju vjerujemo da ima slobodarsku crtu i da će suprostaviti ovom nazivanju bazena po čovjeku koji je predvodio ratne zločine u Morinju,“ izjavio je Dobroslavić komentirajući kako je odluka skandalozna i u kontekstu nastojanja da Crna Gora uđe u EU.

„Želim reći da ovo nije dobar put kojim Crna Gora kreće prema EU, ovo nije ponašanje koje je na razini države koja je članica NATO saveza jer su i EU i NATO zajednice država koje njeguju visoke demokratske vrijednosti. Vjerujemo da će tamošnja javnost napraviti pritisak i da će se skandalozna odluka promijeniti,“ dodao je Dobroslavić.

Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih i crnogorskih koncentracijskih logora Dubrovačko-neretvanske županije Zdenko Bulić je kazao kako je vjerovao da se ovakvo nešto nikada neće dogoditi. I sam je bio logoraš u Morinju.

„Taj uzorni sportaš Gopčević se dragovoljno javio da bi sudjelovao u ratu, prijavio je JNA i bio je zapovjednik straže. Ostao je zapamćen po tome jer je nosio kacigu, a bivši logoraši se ne mogu sjetiti koliko su batina i udaraca dobili od njega, a koliko od drugih,“ izjavio je. Napomenuo je i kako je tek četvero ljudi osuđeno za spomenute zločine te kako ga je bi iznenadilo da se ova sramotna praksa nazivanja spomenika i građevina po ratnim zločincima nastavi.

„Ovo jasno pokazuje u kojem se smjeru okreće Crna Gora. Mene ništa više ne može iznenaditi, a obzirom na zlo i jad koji smo doživjeli od njih. Mislim da je premalo zločinaca osuđeno,“ dodao je.

Njegovo mišljenje dijeli i bivši logoraš

„Za nepovjerovati je da jedan objekt dobiva ima po zločincu koji nas je mučio i maltretirao u logoru. Nadam se da će se crnogorska javnost osvijestiti i vidjeti da to nije u redu te izabrati neko drugo, pošteno ime. Ono što smo prošli tamo, ne bih htio da se ikad ponovi. Pokojni Gopčević je bio sudionik zločina s onima koji su nas tukli i u svemu onome neljudskome što smo prošli,“ dodao je.

 

0 Komentara:

Komentiraj članak