Djevojku šokirale cijene u švedskom supermarketu

Djevojku šokirale cijene u švedskom supermarketu

Beograđanka Dajana Rakić ove jeseni odlučila je obići Švedsku te provjerila kako se živi u toj zemlji. Obilazila je supermarkete i trgovine te provjerila koliko bi toga mogla kupiti u toj zemlji. Svoje dojmove podijelila je s portalom Nova.rs.

"Ovog listopada na mapi putovanja čekirala sam Švedsku. Nas Srbe na ovu zemlju uvijek asocira jedna rečenica – 'Hladno, ali standard'. I baš tako jest. Ne mogu se u potpunosti složiti da je toliko hladno, ali da je standard – jest", započela je pa se prisjetila situacije kad je jednu djevojku iz Srbije koja se odselila u Švedsku pitala bi li se ikad vratila.

"Ne, jer u ovoj zemlji ne možeš propasti", odgovorila joj je djevojka.

Dajana je, kaže, ubrzo otkrila da je odgovor djevojke zaista točan. Zaputila se u prvi supermarket da provjeri kako Šveđani ovih dana stoje s cijenama.

"Ostala sam zbunjena, zašto je cijena 15 jaja 25 kruna, malo više od 250 dinara (oko 17 kuna)? Čekaj, jel to mlijeko 12 kruna? 120 dinara? (Oko 7 kuna) Priča li netko ovdje o inflaciji? Koliko je sve ovo koštalo dok ovaj val nije zahvatio Švedsku? Jesu li zaista mnogi proizvodi jeftiniji u Švedskoj?", zapitala se."S obzirom na to da sam se u početku zbunila i na osnovu cijena pomislila da sam u Srbiji počela sam se preračunavati i došla do pitanja – Kako su cijene skoro iste kao u Srbiji? Kako kada je u Švedskoj najmanja plaća oko 2000 eura, a u Srbiji oko 350 eura?", prepričava Dajana.

"Je li u Švedskoj zaista standard ili nama naša država za razliku od ove hladne zemlje dozvoljava da propadnemo? Sljedeća stanica, velika robna kuća Dollar store. I ponovo iznenađenje, pegla za odjeću 120 kruna, odnosno oko 1200 dinara (oko 80 kuna), tava 100 kruna – oko 1000 dinara (oko 60 kn)", tvrdi, prenosi Index.hr.

"Sada se već pitam hoću li spakovati kofere i sa srpskom plaćom otići u Švedsku, hoću li kao i svi mladi pobjeći od svog zavičaja, svoje zemlje ili će se naša mila Srbija probuditi i ugledati na Švedsku i gledati na svoje građane kao na ljude kojima neće dozvoliti da propadnu?", zaključila je u tekstu koji je izazvao snažne reakcije u Srbiji.

0 Komentara:

Komentiraj članak