ĐIR LASTOVOM: Prvoklasni gurmanski doživljaj u predivnom ambijentu pitoresknih vinograda

ĐIR LASTOVOM: Prvoklasni gurmanski doživljaj u predivnom ambijentu pitoresknih vinograda

Podno mjesta Lastovo prostire se plodna ravnica zasađena vinogradima i vrtovima. Ovdje u Lastovskom polju, tik ispod Sela, kako Lastovci nazivaju najveće mjesto na otoku, prije šest godina otvoreno je seljačko domaćinstvo Rončević.
Ispod predivne stogodišnje pinije, najstarije na otoku, nalazi se šarmantna kamena kuća uz koju su nas dočekali postavljeni stolovi, a u blizini je i veliko ognjište za spremanje domaće spize. Svuda uokolo pružaju se prekrasni vinogradi autohtonih vinskih sorti, plavca, grka i rukaca. U idiličnom ugođaju ovdje se nude izvrsna autohtona vina, rakije i drugi proizvodi te odlična domaća hrana koju pripravlja sam vlasnik, Arsen Rončević.

Arsen je zanat u vinarstvu izbrusio u Italiji, gdje je proveo sedamnaest dugih godina, kako voli naglasiti. Radio je u jednoj od vodećih vinarija regije Trentino, u vlasništvu obitelji Letrari, pionira u vinarstvu, a posebice u proizvodnji pjenušaca. U međuvremenu je 2002. počeo saditi vinovu lozu na Lastovu. Bio je to grk od kojeg danas pravi vrhunsko desertno vino.
Vinogradi, od kojih je posljednje zasadio 2008., bili su uglavnom zapušteni i neobrađivani više od 25 godina, od smrti njegove none, koja je sve održavala za života. Njoj je posvećeno vino Noni, mješavina autohtonih sorti plavca i plavine s „internacionalnim“ cabernet sauvignonom. Danas proizvodi dva kvalitetna vina – uz već spomenuti Noni, tu je bijelo vino Rukatac, autohtona lastovska sorta – te dva vrhunska vina: desertno vino Slatki život (grk) te plavac Sv. Vicenco koji je, kao i cijeli Arsenov vinski brand, ime dobio po obiteljskoj crkvici uz Arsenovu rodnu kuću u Lastovu.

Nekada je Arsen vodio restoran u uvali Pasadur, a u Italiji je, osim u vinariji, usporedo radio u čak tri restorana. Tamo je organizirao i elitne privatne večere, što se osjeti i danas u njegovu seoskom domaćinstvu. Za nas je pripremio pravu gozbu – od otočnog predjela s domaćom ribljom paštetom, mladim kozjim sirom, slanim gerama, salatom od hobotnice, motarom i maslinama, do raskošnog glavnog jela koje se sastojalo od vrhunske ribe s gradela, murine zapečene u teći s krumpirom i povrćem iz vlastita vrta te zapečene sipe s povrćem.

Prvoklasni gurmanski doživljaj u predivnom ambijentu pitoresknih vinograda. Uz desert smo degustirali i Arsenove domaće rakije od loze, smokve, rogača, smokve indiane i ruže. Arsen ne krije koliko mu zadovoljstva pričinja ovaj posao, ispunjen spokojem i ljubavlju. Sve voće i povrće koje koristi uzgaja sam.

Ne koristi herbicide, pesticide i umjetna gnojiva, nego isključivo sunce, zrak, kišu i ovce, ističe. Osim već spomenutog motara i slanih gera, u ponudi su i kapare s otočića Sušca, koje Arsen sam bere, džem od latica ruže, šparoge, masline, feferoni i gljive. Ta veza sa zemljom i biljkama te život u zelenilu u potpunosti ga ispunjavaju.

Članak u cijelosti pročitajte OVDJE.

0 Komentara:

Komentiraj članak