Đinđićev suradnik tvrdi kako je Nikolić u Baranji 1991. pobio više civila (VIDEO)

Đinđićev suradnik tvrdi kako je Nikolić u Baranji 1991. pobio više civila (VIDEO)

Izbor četničkog vojvode Tomislava Nikolića za novog srbijanskog predsjednika izazvao je mnoge kontroverze u međunarodnoj javnosti, prije svega zbog mogućih političkih posljedica na stabilnost u regiji, piše Dalmacija News.
Ono o čemu se, međutim, ovih dana malo pisalo, ali je svojedobno bilo aktualno, i to u upravo u Srbiji, je do kraja još uvijek neistražena povijest Nikolićevog sudjelovanja u ratu u Hrvatskoj. Spominjali su se čak i ratni zločini u Baranji koje je navodno  osobno počinio sadašnji srbijanski predsjednik.

Tako je bivši šef Ureda za informiranje u Đinđićevoj Vladi Vladimir Popović ustvrdio u intervjuu za beogradsku Televiziju B91 u svibnju 2007. godine da mu je nekadašnji šef Službe državne bezbjednosti Jovica Stanišić ispričao da je zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić osobno u selu Antin u Hrvatskoj 1991. godine ubio više civila.

"On je '91., on lično, u selu Antin, zapadna Baranja, prilikom posete nekom dobrovoljačkom odredu SRS, došao kao funkcioner, i kad se tamo pekao vo, jagnjetina na ražnju i kad se malo napio, uveče je, kako bi im pokazao da je i on pravi Srbin, uzeo kalašnjikov i neke babe i dede, i njih jedno deset, petnaest pobio i bacio ih u bazen", rekao je Popović, prenoseći navodno Stanišićeve tvrdnje.

Cijeli slučaj je 20. ožujka ove godine na suđenju u Haagu, u svom iskazu aktualizirao Vojislav Šešelj (pred kojim je 1993. Nikolić na Romaniji položio prisegu za četničkog vojvodu, što se u priloženom videu):

- Nekoliko puta su razni pokušali da ruše moju stranku. Tako je, recimo, 2005. Nataša Kandić u javnosti iznela neke optužbe na račun Tomislava Nikolića i optužila ga da je 1991. pobio babe u nekom selu. Tomislav se uspaničio! To, naravno, nije bilo točno, ja bih to znao. A i da nisam znao, sam bi mi rekao, toliko smo bili dobri prijatelji. Ipak, on se uplašio odjeka u javnosti i počeo je da daje neke nesuvisle izjave, ali ja sam dreknuo na njega i tako sam ga doveo u red! - objasnio je Šešelj.

Koliko su zaista točne te optužbe koje su se protiv Nikolića u više navrata pojavile u Srbiji, čiji je predsjednik postao prije dva dana, valjda će se sada do kraja istražiti.


0 Komentara:

Komentiraj članak