'DILIPER' Nova mljetska autohtona sorta vinove loze

'DILIPER' Nova mljetska autohtona sorta vinove loze

Potvrđena je nova mljetska autohtona sorta vinove loze naziva diliper. Stolno grožđe Diliper karakteriziraju veliki grozdovi ukusnih mesnatih bobica zlatno-zelene boje. Najčešće je uzgajan na odrinama ispred starih mljetskih kuća, a vijek mu je često prelazio i prosječni ljudski životni vijek.

Ovo je treća nova autohtona sorta otkrivena zahvaljujući suradnji koja je uspostavljena između Nacionalnog parka Mljet i Agronomskog fakulteta u Zagrebu prije 4 godine. Očuvanje tradicionalne poljoprivrede kao i tradicijskih vrijednosti općenito, važno je za naše područje pa Nacionalni park Mljet subvencionira uzgoj maslina i vinove loze.

Kao poticaj za zaštitu i razvoj, za diliper i za druge dvije autohtone sorte vinove loze, mrkušu i kuljenaču, Javna ustanova “Nacionalni park” Mljet poljoprivrednicima isplaćuje trostruki iznos subvencije po trsu, u odnosu na uobičajene sorte vinove loze koje inače subvencionira.

U 2021. g. isplaćeno je čak nešto više od 100 000 kn subvencija, i taj iznos iz godine u godinu raste, što veseli, jer to znači da postoji pozitivan trend u obnovi nekad zapuštenih poljoprivrednih površina.

0 Komentara:

Komentiraj članak