Deutsche Welle: Kad je riječ o Nijemcima, sa sezonom u Hrvatskoj je gotovo

Deutsche Welle: Kad je riječ o Nijemcima, sa sezonom u Hrvatskoj je gotovo

"Njemačka je i službeno svoje građane upozorila na opasnost putovanja u Šibensko-kninsku i Splitsko-dalmatinsku županiju zbog velikog broja zaraza koronavirusom.

Po povratku s ljetovanja turisti su dužni testirati se", piše danas Deutsche Welle.

 Index prenosi njihov tekst u cijelosti:

"Broj infekcija virusom Sars-CoV-2 je u Hrvatskoj tjednima bio nizak, ali u posljednje vrijeme brzo raste. U županijama Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj je trenutno preko 50 slučajeva na 100 tisuća stanovnika u sedam dana", priopćilo je njemačko ministarstvo vanjskih poslova. U proteklih 14 dana je taj indeks za čitavu Hrvatsku 37,7.

O povećanom broju slučajeva zaraze u tim županijama je već upozorio i infektološki Institut Robert Koch, a njemačkim turistima se objašnjava kako to znači da rizično područje obuhvaća i Nacionalni park Krka te otoke Brač i Hvar.

Proglašavanje tih županija rizičnima znači kako svi Nijemci koji su tamo proveli odmor po povratku moraju biti testirani. Dok ne bude poznat ishod testa, bit će im naložena samoizolacija. Njemačko ministarstvo je odlučilo rizičnim proglasiti svako područje u kojem je na 100 tisuća stanovnika u proteklih sedam dana bilo više od 50 novozaraženih (0,05 posto).

"Kad je riječ o Nijemcima, sa sezonom je gotovo"

Direktor Hrvatske centrale za turizam u Frankfurtu Romeo Draghicchio za agenciju dpa kaže kako hrvatski turizam strahuje od općeg upozorenja za putovanja u Hrvatsku: "To bi nas teško pogodilo: Nijemci su naši gosti broj jedan." U Hrvatskoj je trenutno oko 180 tisuća gostiju iz Njemačke, ali ih je većina na sjeveru, u Istri, na Kvarneru i tamošnjim otocima. Draghicchio podsjeća kako je tamo razmjerno malo aktivnih slučajeva korone.

No ovo upozorenje ne znači ništa dobro za hrvatski turizam: osobito kad je riječ o jugu Jadrana i kad je riječ o Nijemcima, sa sezonom je gotovo. Turistički djelatnik iz Frankfurta njemačkoj agenciji tek može izraziti nadu kako to neće značiti mnogo stečajeva, ali stanje nije dobro. U ovoj sezoni je bilo tek 50 posto gostiju u usporedbi s prošlom godinom: "Do sredine lipnja nije bilo skoro nikoga. Ali od onda su brojke postale mnogo bolje. U dosadašnjem tijeku kolovoza je to već bilo 70 posto gostiju u usporedbi s 2019."

Austrija i Italija su već upozorile svoje građane da ne putuju u Hrvatsku, očekuje se da upozorenje već ovog četvrtka proglasi i Slovenija. Kako tvrde slovenske službe, više od polovice pozitivnih slučajeva korone su povratnici s ljetovanja u Hrvatskoj. Većina su osobe mlađe od 35 godina.

0 Komentara:

Komentiraj članak