DETALJNI VODIĆ: Izazivanje halucinacija BEZ ikakvih droga zapravo je iznenađujuće jednostavno!

DETALJNI VODIĆ: Izazivanje halucinacija BEZ ikakvih droga zapravo je iznenađujuće jednostavno!

Izazivanje halucinacija može biti zastrašujuće i opasno s obzirom na krhkost ljudske psihe. Portal Oko ne preporučuje korištenje ovih uputa. Ako ste se već odlučili pokušati preporučujemo prisustvo trijezne osobe od povjerenja koja Vam može pomoći u slučaju da nešto pođe po zlu.

Ljudski mozak je izvanredna stvar; naši najsloženiji strojevi nisu ni blizu nadmetanju s našim moćima svijesti i domišljatosti. Pa ipak, tih 80 milijardi neurona također je nevjerojatno krhko.

 

Ako i najmanja stvar pođe po zlu s određenom vezom - kada neuron spontano pusti signal ili je blokiran određeni živčani put - stvari se mogu vrlo brzo raspasti.

 

I, što je neobično, čak i bez ikakvih ozljeda ili strukturnih kvarova, ljudski mozak može postati sam po sebi čudan - iznenađujuće ga je lako prevariti da vidi i čuje stvari kojih zapravo nema.

 

Ne govorimo o uzimanju gomile droge kako bi se halucinirali. Mozak sve to može sam - samo trebate znati kako njime manipulirati.

 Kao što su pokazali momci u ovom videozapisu na YouTubeu od Scam Nationa iz 2016., stvorite li situaciju intenzivne senzorne deprivacije koristeći neke uobičajene predmete iz kućanstva, možete izazvati veoma jake audio-vizualne halucinacije.

 

Trebat će vam:

  • Listovi svijetlog, bijelog papira

  • Podmetač od pamuka

  • Gumene vrpce

  • Dopisnice, uključujući škare, traku, klamericu i špagu

  • YouTube videozapis starog televizijskog bijelog ili statičnog zvuka koji neprekidno traje najmanje 30 minuta

  • Slušalice protiv buke

 

Pogledajte videozapis kako biste saznali kako koriste svaku od ovih stvari ne bi li se u osnovi lišili bilo kakvog osjeta. Učinci se obično počinju pojavljivati nakon 10 do 30 minuta.

 

Nakon 20 minuta, momci iz Scam Nationa izvijestili su kako su vidjeli "cvjetanje boja" - poput onih koje vidite kad trljate kapke - koje bi uskoro oblikovale oblike, poput silueta dinosaura, meduza i Sauronovog oka.

 

Jedan je čuo vriske, a drugi smijeh.

 

Zvuči kao besmislica? Pa, naravno, za ovaj određeni scenarij moramo uzeti kao istinu riječ dvojice frajera na YouTubeu, ali ono što oni rade zapravo slijedi principe znanstvenog fenomena poznatog kao Ganzfeldov efekt.

 

Ganzfeldov efekt opisuje kako vaš mozak kada ste izloženi "nestrukturiranom, ujednačenom podražajnom polju" - poput gledanja crnila i slušanja stalne televizijske statike - reagira pojačavanjem neuralne buke u nastojanju da pronađe nedostajuće vizualne signale.

 

To može rezultirati i vizualnim i slušnim halucinacijama kao što to opisuju momci u videu.

 

Naravno, svaka će osoba učinak doživjeti na različit način.

 

Kad je Derek Muller iz Veritasiuma pokušao vlastitu verziju senzorne deprivacije - zatvarajući se u mračnu, ultra tihu komoru na 45 minuta - razotkrio je mit da će vas nedostatak stimulacije izludjeti, ali prijavio je nekoliko neobičnih senzacija.

 

"Možda je najčudnija stvar koju sam primijetio bio osjećaj kucanja srca", kaže.

 

"Jednostavno sam osjećao kao da jako jako pumpa i mogao sam gotovo osjetiti krvi koja je prolazila kroz mene. Nije bilo kao da sam to čuo, već kao da sam to osjećao. I osjećao sam kao, na neki način, da mi srce trese cijelo tijelo. To je bilo nešto čudno."

 U ovoj situaciji Derek nije doživio baš halucinacije, ali ono što opisuje u vezi srca sugerira kako je njegov mozak pojačavao stvari u odsustvu bilo kakvih podražaja.

 

Zanimljivo je da su istraživači demonstrirali sličan učinak u eksperimentu 2015. godine, gdje su tražili od dobrovoljaca da 10 minuta ravno gledaju u oči jedno drugom.

 

"Sudionici skupine koja je zurila oči u oči rekli su kako su imali čudan osjećaj koji ih je obuzimao i razlikovao se od bilo čega što su prije osjećali", izvijestio je u to vrijeme Christian Jarrett za Psychological Society's Research Digest.

To je neprecizna znanost, zasigurno, jer mozak svake osobe različito reagira na čudne stvari koje mu bacamo (figurativno), ali možete pokušati s metodom Scam Nationa i vidjeti što vam se događa. Samo, ako vam Vrhovno biće iz neke druge dimenzije teško padne, nemojte nas kriviti, u redu?

0 Komentara:

Komentiraj članak