Dante Putnik nakon Splita nastavlja svoj put prema Puli

Dante Putnik nakon Splita nastavlja svoj put prema Puli

Morske kornjače izložene su antropogenim utjecajima koji svakodnevno prijete njihovom opstanku, kao što su: klimatske promjene, protuzakoniti lov i komercijalni ribolov, izljevi nafte, umjetno osvjetljenje, neplanirani i nekontrolirani obalni razvoj, morski otpad i onečišćenje te destruktivne ribolovne tehnike.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije putem Protokola za dojavu i djelovanje u slučaju pronalaska uginulih, bolesnih ili ozlijeđenih strogo zaštićenih morskih životinja (morski sisavci, morske kornjače i hrskavične ribe) primila je dojavu o morskoj kornjači koja pasivno pluta na površini mora podno vile Čingrije, nakon čega je krenula prema gradskim kupalištima Boninovo i Danče.

Jedinku morske kornjače opazio je naš sugrađanin Joško Pulić te prijavio putem poziva 112. Koordiniranom akcijom Javne ustanove i Ribolovnog kluba Orhan, morska kornjača je prebačena u Akvarij Dubrovnik.

Nakon izvlačenja, vizualnom je procjenom utvrđeno da jedinka nema na sebi vidljive tragove ozlijeda te da joj je oklop prekriven obraštajem. Riječ je o glavatoj želvi (Caretta caretta), najbrojnijoj od tri vrste morskih kornjača koje naseljavaju Sredozemno i Jadransko more. Naknadno su uzete osnovne mjere oklopa te evidentiran obraštaj oklopa, te su, sukladno Protokolu, dostavljeni svi podaci Zavodu za zaštitu okoliša i prirode pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Kornjača je dobila ime Dante Putnik, budući da je opažena između gradskih kupališta Boninovo i Danče te je zaista čekao dug put. Naime, nakon noćenja u akvariju u Dubrovniku, transportirana je katamaranom za Split kod veterinara na pregled koji je posebno obučen za rad s morskim kornjačama. Nakon pružene potrebne njege, bit će transportirana u Centar za oporavak morskih kornjača u Puli koji djeluje unutar Aqariuma Pula i Udruge Morski obrazovni centar Pula te skrbi o ozlijeđenim morskim kornjačama iz cijelog hrvatskog dijela Jadrana.

Morske kornjače izložene su antropogenim utjecajima koji svakodnevno prijete njihovom opstanku, kao što su: klimatske promjene, protuzakoniti lov i komercijalni ribolov, izljevi nafte, umjetno osvjetljenje, neplanirani i nekontrolirani obalni razvoj, morski otpad i onečišćenje te destruktivne ribolovne tehnike.

U slučaju da pronađete ozlijeđenu jedinku koja pripada skupinama morskih kornjača, morskih sisavaca ili hrskavičnih riba (morski psi i raže), iznimno je važno brzo djelovati kako bi se, u što kraćem roku, mogla pružiti potrebna pomoć. Ukoliko je riječ o uginuloj jedinki, vaša dojava može pomoći u prikupljanju važnih podataka koji će rezultirati definiranjem adekvatnih mjera zaštite za navedene vrste.

Na stranicama Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Zavoda za zaštitu okoliša i prirode možete doznati više o navedenom Protokolu http://www.haop.hr/hr/tematska-podrucja/prirodne-vrijednosti-stanje-i-ocuvanje/ukljucite-se-u-zastitu/protokoli-za-dojavu, a u većini slučajeva će vaš poziv na 112 biti dovoljan.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije i ovim putem zahvaljuje svima koji su pomogli u akciji spašavanja kao i transportu glavate želve: gosparima Jošku Puliću, Maru Rimcu iz Ribolovnog kluba Orhan, Akvariju Dubrovnik, gospođi Dubravki Garmaz i tvrtki ELEKTRO-TEAM d.o.o., posadi broda Krilo – tvrtki Kapetan Luka na njihovoj susretljivosti i nesebičnoj pomoći. Organizacija akcije spašavanje glavate želve je još jedan dokaz kako se zajedničkim koordiniranim aktivnostima institucija i pojedinaca može doprinijeti većem cilju, odnosno opstanku ove strogo zaštićene vrste.

1 Komentar:

Komentiraj članak