DANAS BI MU BILO 50: Sretan rođendan kapetane

DANAS BI MU BILO 50: Sretan rođendan kapetane

Da je Dražen Petrović danas živ proslavio bi jubilarni 50. rođendan. U Muzeju Dražena Petrovića danas će se njemu u počast predstaviti edukativni strip prema liku i djelu jednog od najvećih europskih košarkaša svih vremena koji nosi ime 'Dječak'.
Uz riječ i crteže ispričan je nastanak jedne legende, a strip potpisuje autor Frane Petruša uz asistenciju Vlade Šagadina.

Dražen je rođen 22. listopada 1964. godine u Šibeniku, a tragično je stradao u automobilskoj nesreći 7. lipnja 1993. godine kod Denkendorfa u blizini Ingolstadta u dobi od 28 godina. Nema košarkaškog zaljubljenika u Hrvatskoj koji se nije zapitao što bi bilo da je Petrović još uvijek živ, i kakve bi sve uspjehe donio kako reprezentaciji, tako i općenito hrvatskoj košarci, bilo u ulozi igrača, trenera ili službenika.

Prve korake u svojoj prebogatoj karijeri Dražen je napravio u Šibenci koju je 1983. godine odveo do naslova bivše države, iako im je titula naknadno oduzeta. Petrović je prije nego li je navršio 20 godina prešao u Cibonu koju je vinuo do neslućenih visina i s Vukovima je osvojio dva naslova europskog prvaka 1985. i 1986. godine pod komandom legendarnog trenera Mirka Novosela.
Uslijedila je jedna godina provedena u Real Madridu 1988. godine, a potom se otisnuo 'preko bare' i postao europski pionir u NBA ligi. U Portlandu se nije baš naigrao u momčadi kojoj je sve ovlasti imao Clyde Drexler, ali je svoj puni talent pokazao u dresu New Jersey Netsa. Zasjao je u punom sjaju, te je širom otvorio vrata ostalim europskim košarkašima.

"Ostavio je dubok trag i pokazao drugim Europljanima da mogu uspjeti", rekao je svojedobno najveći od najvećih svih vremena Michael Jordan, protiv kojeg se Petrović ogledao na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992. godine na kojima je hrvatsku reprezentaciju predvodio do srebrne medalje.

"Silno ga poštujem, on je najbolji šuter kojeg sam ikad vidio", izjavio je za njega jedan od najboljih šutera NBA lige svih vremena, sjajni strijelac Indiane Reggie Miller, dok je legendarni Magic Johnson za njega rekao da je bio "Kralj strijelaca".
U posljednjoj sezoni u dresu Netsa 1993. godine Petrović je imao prosjek od 22.3 postignuta koša po utakmici, uz postotak šuta 51.8%, a izabran je u treću postavu NBA lige.

U Košarkašku Kuću slavnih primljen je posthumno 2002. godine, a prošle je godine izabran za najboljeg europskog košarkaša u povijesti od strane igrača-sudionika Eurobasketa u Sloveniji.

Prije 21 godine umro je čovjek, ali legenda o Draženu živi vječno.0 Komentara:

Komentiraj članak