DAN SATURNA Čišćenje, meditacija i pomaganje drugima savršeni su za subotu

DAN SATURNA Čišćenje, meditacija i pomaganje drugima savršeni su za subotu

Svaki dan u tjednu nosi dio određene energije planeta koji vlada tim danom.

SUBOTA je dan kojim vlada Saturn

Njegovo ime na sanskritu je Shani. On je planeta koje se mnogi boje, a zapravo je naš najbolji učitelj. On predstavlja poriv za sigurnošću, a izvlači na površinu duboke strahove od života, hladnoće ili melankolije, piše Atma.


Djeluje sporo, hladno i tamno, a pod njegovim utjecajem imamo osjećaj kao da je vrijeme stalo. Upravo i jest tako, vrijeme stane kako bi raščistili sve ono iz prošlosti što nas vuče unazad i koči put prema naprijed. Saturn je i kao stari mudrac. Donosi ozbiljnost, disciplinu, predanost, strpljenje i ustrajnost. Podržava duboka učenja i kroz njega možemo duhovno napredovati.

Subota je dan u kojem sebe trebamo darovati drugima. Dobro je pomoći nekome tko je na neki način ugrožen (bolesni, stari, siromašni, beskućnici i sl.). Subotom možete raditi nešto i na donacije ako podučavate. Također, čistite na današnji dan, i svoj dom, ali i svoj unutarnji dom, mjesto gdje prebiva duša. Bilo koja vrst čišćenja je preporučena i ona vanjska i unutarnja.

Saturnove boje su tamno plava, ljubičasta i crna. On vlada kožom, kostima i zubima. Povezuje nas sa elementom zemlje u nama pa je dobar dan i za provesti ga u prirodi, ili prošetati nekim gradskim parkom.

 

Dio dana provedite u tišini, duhovnom proučavanju, razmišljanju o dugoročnim planovima i donošenju nekih važnih životnih odluka. Kroz jednostavan čin šutnje i tišine, energija je sačuvana, a Božanske kvalitete u nama rastu. Tišina opušta i obnavlja  a mnogi unutarnji odgovori se razotkrivaju i razbistravaju um.

Vaša yoga subotom može biti posvećena duljem ostajanju u asanama koje traže strpljenje i koje su vam teške. Poput Kurmasane koja je pravi primjer strpljenja, predaje i prepuštanja. Kurma znači kornjača na sanskritu pa se možete zamisliti kao da uvlačite svoja osjetila i um duboko prema unutra. Kornjača je spora, dugovječna i polagano diše. Kurmasanu ponovite tri puta po deset dahova. Vidjet ćete kako težina popušta.

 

Druga saturnova asana je Garudasana (položaj velike ptice). Osjetite postojanost i snagu koja iz nje izvire.

Danas možete napraviti Yoni-mudru (također zvana i Shanmukhi) koja predstavlja „Zatvaranje sedam vrata“. Ona je jedna od najvažnijih tehnika pratyahare. Blokiranje otvora na glavi dovodi do povlačenja osjetila i osluškivanja svog unutarnjeg zvuka koji u yogi zovemo nada. Izvodi se tako da se sjedi u Lotosu ili polu-lotosu uspravne kralježnice i glave. Laktovi su podignuti u visini ramena i paralelno s podom. Uši se zatvaraju palcima, oči kažiprstima, nosnice srednjim prstima, gornje usnice prstenjakom a donje s malim prstima. Udiše se polako i duboko.

Na kraju udisanja zatvaraju se nosnice i dah se zadržava do 1 ili koliko je ugodno. Nakon toga polako otpustite prste sa lica i polako izdišite. Energija i toplina iz ruku i prstiju stimuliraju opuštanje živaca i mišića lica. Fizički, ova praksa pomaže u liječenju bolesti očiju, nosa i grla te pomaže kod čestih vrtoglavica. Psihički, balansira unutarnju i vanjsku svijest. Duhovno smiruje lutanje uma što donosi osjećaj jasnoće i unutarnjeg mira. Ponovite ju 3-5 puta.

Pranayama u duhu Saturna je Samavritti Pranayama ili kvadratno disanje: Ovo disanje poboljšava koncentraciju i pomaže meditaciji. Ponovno će napuniti praničnu i psihičku energiju, uključujući i čakre. Izjednačuje tok daha i kada je radite možete zamisliti kvadrat u kojem se dah kreće u smjeru kazaljke na satu. Za početak je brojenje daha  4-4-4-4 (udah, zadržavanje, izdah, zadržavanje). Povećajte do 8 s vremenom. Fokusirajte se na mentalno ponavljanje „Om“ tijekom svakog brojanja, to pomaže za otkrivanje mentalnih dubina dok će se kasnije „Om“ povezati s otkucajima srca.

 

Saturn nas uvodi prema unutra i u meditaciju. Odražava disciplinirani um i volju. Jedna od njegovih najznačajnijih kvaliteta je koncentracija, a koncentracija ili jedno-usmjerenost pažnje je put prema meditaciji. Svakako subotom posvetite dan dužoj meditaciji. Zaboravite na tijelo i povucite se u svoj mali tajni vrt, malu spilju vaše duše.  Što dublje idete više sreće ćete tamo naći.

Saturn vlada konopljom, što je interesantno s obzirom da je konoplja jedna od najkvalitetnijih biljaka  a istovremeno jedna od najozloglašenijih. Od nje možete graditi kuću, izrađivati razne materijale i odjeću, a za zdravlje su konopljino ulje, brašno i sjemenke jedne od najcjenjenijih. Čak su i kozmetički preparati poput krema, balzama, sapuna i sl. jedni od najboljih. Sve što imate od konoplje upućuje na dugovječnost!

Više pročitajte na www.atma.hr

0 Komentara:

Komentiraj članak