DAN KAD JE VINCE CARTER ZADIVIO SVIJET 15 godina od  najboljeg zakucavanja u povijesti košarke!

DAN KAD JE VINCE CARTER ZADIVIO SVIJET 15 godina od najboljeg zakucavanja u povijesti košarke!

Weis je zabezeknuto gledao oko sebe ne vjerujući što se dogodilo, dok se Carter prizemljio i poviknuo iz sveg glasa s pogledom prema vrhu dvorane
Prije točno 15 godina, 25. rujna 2000. godine na Olimpijskim igrama u Sydneyju igralo se finale košarkaškog turnira između četvrte inkarnacije američkog Dream Teama i Francuske.

Amerikanci su prije toga preživjeli pravu dramu protiv Litve u polufinalu, čiji su košarkaši bili jednu tricu udaljeni od najvećeg nacionalnog šoka u košarci još od poraza u Münchenu 1972. od strane tadašnjeg Sovjetskog Saveza. No, Jasikevičius je promašio, a košarkaši Dream Teama, nedostojni te titule u usporedbi s orginalom iz Barcelone, vidno su odahnuli.

Pa ipak, dojam su popravili u finalu protiv Francuza. Ne toliko zahvaljujući pobjedi od 106-94 i novoj zlatnoj medalji, koliko najatraktivnijem potezu u povijesti košarke. Igrala se treća četvrtina utakmice, SAD je vodio 69-54, a 198 cm visoki Vince Carter je ukrao loptu na suparničkoj polovici i napravio tri koraka prema košu Francuza gdje ga je čekao 218 cm visoki Frederic Weis. No, to nije spriječilo Cartera da se vine u zrak i doslovno preskoči gromadu pod obručem i desnom rukom silovito zakucao loptu.

Weis je zabezeknuto gledao oko sebe ne vjerujući što se dogodilo, dok se Carter prizemljio i poviknuo iz sveg glasa s pogledom prema vrhu dvorane. Komentatori diljem svijeta ostali su u šoku, Jason Kidd je poslije utakmice potez nazvao najboljim koji je ikada vidio u košarci, a francuski mediji raspisali su se sljedeći dan o 'zakucavanju smrti'.

U svakom slučaju, bila je to godina Vincea Cartera. U veljači je oduševio svijet pobjedom na natjecanju u zakucavanjima tijekom tijekom All star vikenda, gdje je prezentirao dotad neviđene akrobacije na velikoj sceni. Prosjekom od 25.7 poena bio je i prvi strijelac svojih Raptorsa te momčad iz Toronta uveo u prvi play-off u povijesti franšize. Kasnije je promijenio nekoliko klubova, naslov nikada nije vidio, ali je osam puta nastupao na All star utakmici te premašio brojku od 20 000 poena u svojoj NBA karijeri koja još uvijek traje (trenutno igra za Memphis Grizzliese).

Pa ipak, prije svega će ostati zapamćen kao najbolji 'dunker' u povijesti košarke, i to ne samo zbog zvjerskog zakucavanja preko Weisa. Pogledajte ispod video s njegovih top 100 zakucavanja u karijeri i sve će vam biti jasno...

0 Komentara:

Komentiraj članak