ČITANJE GRADA: „Butige na Stradunu“ Nade Skatolini

ČITANJE GRADA: „Butige na Stradunu“ Nade Skatolini

Izvedbe su 6. lipnja 2021. u 18 i 19 sati na Lerovoj sceni u Lazaretima.
Studentski teatar Lero s nekoliko svojih izvedbi priključio se programima manifestacije Godina čitanja 2021. a prvi iz Lerovog ciklusa „Čitanje Grada“ bit će 6. lipnja 2021. u 18.00 i 19.00 sati s čitanjem uspomena o „Butigama na Stradunu“ iz knjige „Pripovijesti o Gradu“ Nade Skatolini. Podsjetimo, na prijedlog Ministarstva kulture i medija Vlada Republike Hrvatske proglasila je 2021. godinom čitanja. Dubrovačka publika će tako moći pratiti posebne Lerove prigodne izvedbe u Lazaretima kojima je cilj populariziranje čitanja ali i prepoznavanja nekih identifikacijskih dubrovačkih književnih pa i baštinskih tragova s ciljanim izborom književnih djela i autora.

Prvi takav Lerov izbor u Godini čitanja 2021. je knjiga dubrovačke autorice Nade Skatolini „Pripovjesti o Gradu“ koju je 1996. objavio Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku. Lerovci će na svojoj sceni čitati one stranice ovog vrijednog zavičajnog i spomenarskog štiva pod naslovom „Butige na Stradunu“ koje svjedoče o jednom zaboravljenom Dubrovniku 30-tih godina prošlog stoljeća. Izbor iz knjige uspomena Nade Skatolini priredio je Davor Mojaš a sudjeluju: Jasna Held, Ksenija Medović, Zvončica Šimić, Barbara Damić i Rela Petric. Izvedbe će biti s ograničenim brojem gledatelja uz pridržavanje strogih protuepidemijskih mjera.

„Uspomene gđe. Skatolini na spoju su gradske i osbone kronike, zbivaja u autoričinu životu isprepletena su događajima u gradu i promjenama koje se u njemu odvijaju. Svoja sjećanja autorica veže uz dubrovačku topografju, kao u nekoj šetnji prati nas od zgrade do zgrade, bilježi dućane, kavane, frizerske salone, optičare i ostale radnje, opisuje one koji su u kućama stanovali....Današnjeg “lokalnog” čitatelja razgalit će sitni elementi kontinuiteta...No, ova knjižica sigurno nije samo zabavno štivo za trenutke razbibrige, ona funkcionira kao vrijedno i “ozbiljno” povijesno vrelo. Svjedočanstva “običnih” ljudi povjesničarima su rijetko dostupna. Malo tko osjeti dovoljnu sigurnost da bi se sam latio pera, pisma i dnevnici Često budu bačeni, a skupljanje izvora “usmene povijesti” tek je spašena kap u moru onoga što propada. Zato se treba ponadati da će knjiga Nade Skatolini ohrabriti i druge Dubrovčane i Dubrovkinje da zapišu svoja sjećanja, a njihove obitelji osvijestiti da baština nije samo ono što je staro nekoliko stoljeća i vezano uz znamenite ljude.“ (Nella Lonza, Anali, Dubrovnik, 2007.)

Izvedbe su 6. lipnja 2021. u 18 i 19 sati na Lerovoj sceni u Lazaretima.

Program je ostvaren uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvarske.

0 Komentara:

Komentiraj članak