CILJ JE UKIDANJE SAMOIZOLACIJE: Djeca će se testirati prije škole

CILJ JE UKIDANJE SAMOIZOLACIJE: Djeca će se testirati prije škole

Testiranja bi se radila brzim antigenskim testovima, ponedjeljkom, kod kuće, a sve bi trebalo početi kroz desetak dana. Time se želi doskočiti problemu sve većeg broja učenika u samoizolaciji

Sve veći broj zaraženih izaziva probleme i u školama, piše Dubrovački Dnevnik. Sve je veći broj razreda koji završavaju u izolaciji, a online nastavom nitko nije zadovoljan. Odluke o samoizolacijama donose se doslovce od razreda do razreda, zbog čega su neka djeca u samoizolacijama bila i više puta, a nisu bila bolesna. Kao alternativa predlaže se testiranje djece svaki tjedan brzim antigenskim testovima kako ne bi morala u samoizolaciju.

 

O tome je u utorak govorio i premijer Andrej Plenković.

– Na sreću u nesreći, vidimo da zdravstveni sustav funkcionira. Želeći imati što više djece u učionicama, smatram da ovakvo rješenje gdje bi bilo testiranja, bi bilo primjereno – poručio je premijer.

Slično govore i u Ministarstvu, gdje su neslužbeno potvrdili i kako se razgovara o modelima i mogućnostima primjene testiranja. Cilj je ukinuti samoizolacije u potpunosti, na čemu se radi i u drugim europskim zemljama poput Belgije. Sredstvo za to su, kažu za N1, testiranja.

 

– Svima je u interesu da bude što je moguće prije da sa sva djeca iz samoizolacije vrate na nastavu u učionice. To je glavni cilj – kažu iz Ministarstva, pišu 24sata.

Sa testiranjem djece moglo bi se krenuti kroz desetak dana pa bi tako samo oni učenici koji su zaraženi trebali u izolaciju, doznaje Nova TV.

Škole sada treba opremiti testovima, a u Hrvatskoj je u izolaciji trenutno oko 30.000 učenika. U C modelu, potpunoj online nastavi je 255 osnovnih i srednjih škola, najviše u Osječko-baranjskoj županiji.

– Da se ti testovi podjele učenicima, njihovim roditeljima. Da ih se primjerice ponedjeljkom, prije nego odu školu, brzoantigenski provjeri njihovo stanje. Oni svi koji bi bili negativni, ne bi automatski išli u samoizolaciju nego bi kao negativni ostali u razredu – pojasnio je šef Stožera Davor Božinović.

A prema novim pravilima u samoizolaciju ne moraju cijepljena djeca, kao ni ona preboljela i cijepljena jednom dozom, bez obzira na to kada su se cijepili. U Hrvatskoj je trenutačno cijepljeno više od 60.000 djece.

0 Komentara:

Komentiraj članak