CIJENE HRANE SAMO RASTU! Na najvišoj su razini u zadnjih 10 godina

CIJENE HRANE SAMO RASTU! Na najvišoj su razini u zadnjih 10 godina

Hranu nikada nismo plaćali više. A cijene nisu rasle samo u Hrvatskoj već i na svjetskim tržištima. Najveći je to rast u posljednjih deset godine, u 2021. godini iznosi 28 posto. Prostora za optimizam nema puno jer su šanse za stabilizaciju tržišta u ovoj, 2022. godini vrlo male.

FAO, UN-ova agencija za hranu i poljoprivredu obavijestila je jučer kako je indeks cijene košarice osnovnih prehrambenih proizvoda iznosio u prosjeku 125,7 bodova u 2021. godini, šato je najveći indeks još od 2011. godine.

Svi su osnovni prehrambeni proizvodi u prošloj godini bilježili značajan rast cijena, a najviše su poskupjela biljna ulja, za nevjerojatnih 65,8 posto, najviša je to vrijednost indeksa otkada je FAO počeo pratiti ove podatke.

Osim ulja, značajno su poskupjele i žitarice, za skoro 28 posto, a među žitaricama najveći rast cijene je doživio kukuruz za 44 posto, i pšenica za 31 posto.

Žitarice su poskupjele, među ostalim, zbog velikog rasta cijena umjetnih goriva, što je povećalo troškove poljoprivrednika.

Još jedan od proizvoda čija je cijena značajno porasla u 2021. godini jest šećer. Cijena kilograma porasla je 30 posto.

Mlijeko i mliječni proizvodi bilježe rast cijene od 17 posto, dok je meso u prosjeku skoro 13 posto skuplje.

Među proizvodima koji su najviše poskupili u 2021. izdvaja se i šećer, čije su cijene porasle 30 posto. Znatno su manje poskupili mlijeko i mliječni proizvodi, za 16,9 posto, i meso, za 12,7 posto.

UN-ova Agencija upozorava da ne vidi naznake popuštanja pritiska na cijene u ovoj godini.

“U normalnim okolnostima očekivali biste da će visoke cijene potaknuti veću proizvodnju, ali visoki troškovi inputa, nastavak pandemije i sve neizvjesniji klimatski uvjeti ostavljaju malo prostora za optimizam”, istaknuo je viši ekonomist FAO-a Abdolrea Abbasian.

Ne treba se nadati stabilnijem tržištu ni u 2022., naglasio je Abbassian.

1 Komentar:

Komentiraj članak