Cibona vraća sve dugove i vraća se korijenima

Cibona vraća sve dugove i vraća se korijenima

Aleksandar Petrović, koji je u petak dužnost predsjednika Cibone zamijenio funkcijom izvršnog dopredsjednika kluba iz Savske, izjavio je u ponedjeljak da će nekadašnji dvostruki europski prvak za tri godine vratiti svih 15,5 milijuna kuna duga koji su predmetom predstečajne nagodbe.
Iza Petrovića je turbulentna godina u kojoj je Cibona stigla do ruba ponora, ali zahvaljujući njegovom osobnom angažmanu i okupljanju privrednih subjekata koji su prije 40 godina od nekadašnje Lokomotive stvorili jedan od najmoćnijih europskih košarkaških kolektiva Europe, klub je spašen financijske propasti.

Petrović je u ponedjeljak na konferenciji za medije naglasio kako je tijekom ljeta na stolu imao ponudu stranog investitora koji je s prvim danom rujna bio spreman uplatiti milijun eura, a čija je namjera bila ulagati u klub sve do privatizacije u kojoj bi postao većinskim vlasnikom. No, izvršni dopredsjednik je na kraju odlučio ne staviti svoj potpis na taj ugovor. Njegova je odluka bila vratiti Cibonu njezinim korjenima.

Od ovog trenutka počinje stvaranje moćne Cibone kakvu navijači žele vidjeti, rekao je dojučerašnji predsjednik kluba kojeg je od prošlog petka na toj dužnosti zamijenio Ivo Markotić, generalni direktor tvrtke Badel 1862.

Moram reći da sam u petak bio iznimno sretan što sam predao vlast, izjavio je Petrović koji je u proteklih godinu dana donosio i potpisivao odluke kojima je Cibona ostala na životu i došla na korak dovršetka procesa predstečajne nagodbe prema kojoj bi u sljedećih osam godina trebala vratiti 15,5 milijuna kuna duga vjerovnicima.

No, Petrović je. zahvaljujući se svima na strpljenju, poručio da je namjera klupskih čelnika ta dugovanja podmiriti u znatno kraćem roku.

Očekujem da ćemo za tri godine isplatiti sve svoje obveze, kazao je Petrović, koji svoj optimizam temelji na budućoj financijskoj stabilizaciji kluba za što bi jamstvo trebalo biti okupljanje tvrtki koje su 1976. godine stvorile Cibonu.

Radi se o Francku, Badelu 1862 i Krašu. Uz njih, tvrdi Petrović, pripremljen je ulazak još četiri privredna subjekta u klub, ali ih još nije želio imenovati.

Radi se o jednoj hrvatskoj banci, jednom osiguravajućem društvu i dvije top hrvatske firme koje su kroz regionalna i europska natjecanja u kojima sudjelujemo pronašle svoj interes vezati se uz Cibonu. Tih sedam prvrednih subjekata osigurat će oko 7,5 milijuna kuna godišnje, što je platforma da Cibona ima miran budžet, istaknuo je Petrović te dodao da će financiranje iz tog dijela započeti 1. siječnja 2016. godine, jer su sve spomenute tvrtke već imale definirane budžete za ovu kalendarsku godinu.

Cibona bi na godišnjoj razini, kao jedan od pet vrhunskih gradskih sportskih brandova, iz gradskog proračuna trebala dobiti 3,7 milijuna kuna od Sportskog saveza Grada Zagreba te još 450.000 kuna od Turističke zajednice.

To je za tri milijuna kuna manje sredstava od Grada u odnosu na prošlogodišnji iznos, dodao je direktor Cibone Domagoj Čavlović.

Petrović je iznio podatak da će na ugovore igrača koji će činiti prvu momčad Cibone u novoj sezoni klub potrošiti 550.000 eura neto te da u sljedećem četverogodišnjem razdoblju taj budžet neće probijati granicu od 600.000 eura neto po sezoni. Klupski čelnici zacrtali su da u spomenutom razdoblju polovicu igrača u prvoj momčadi moraju činiti mladići koji će dolaziti iz Ciboninog juniorskog pogona.

Spomenuti iznosi su zadovoljavajući da se napravi korektna i konkurentna momčad, tvrdi Petrović, koji je mišljenja da će Cibona u novoj sezoni imati nemjerljivo jaču momčad nego prošle godine, uz uvjet da su svi igrači zdravi i na raspolaganju treneskom dvojcu koji čine Slaven Rimac i Jurica Golemac.

To u ovom trenutku nije slučaj, jer je 18-godišnji centar Ivica Zubac dobio udarac u koljeno koji će ga, prema prvim procjenama liječnika, ostaviti izvan parketa čak dva mjeseca. Američki razigravač Corey Fisher još nije u optimalnoj formi, a s All-Star utakmice najboljih mladih europskih košarkaša odigranoj u Lilleu, na kojoj je Cibona bila jedini klub s tri predstavnika, Nik Slavica i Ante Žižić vratili su se lakše ozlijeđeni, piše hrt.

Cibona će prvu utakmicu nove sezone odigrati u četvrtak 1. listopada (17 sati), kad "vukovi" gostuju kod Zadra u okviru 1. kola regionalne ABA lige. Potom ih u sljedećih osam dana čekaju još tri utakmice u istom natjecanju: domaći ogled s Tajfunom (4.10.), gostovanje kod Cedevite (6.10.) i dvoboj s Union Olimpijom u Draženovom domu (9.10.).

0 Komentara:

Komentiraj članak