Chrysler vratio 7.6 milijardi dolara vladinih zajmova

Chrysler vratio 7.6 milijardi dolara vladinih zajmova

Američki autoproizvođač Chrysler Group LLC uplatio je 7.6 milijardi dolara na račune vlada SAD-a i Kanade, otplativši većinu zajmova za sanaciju gubitaka, koji su spasili tvrtku od financijske katastrofe prije samo dvije godine, izvijestio je američki javni radio NPR.
Otplata duga veliki je korak u neočekivanom povratku Chryslera, koji je prošao put od tvrtke koja je gotovo ostala bez gotovine i preživjela stečaj 2009., da bi potom osvježila svoje proizvodne linije i prošli kvartal zabilježila prvu dobit nakon pet godina, umjerenih 116 milijuna dolara.

"Mislim da će ovo zatvoriti bolno i nužno poglavlje u našoj povjesti", izjavio je glavni direktor Chryslera Sergio Marchionne otvarajući proslavu u autosalonu tvrtke u Detroitu.

"Proslavit ćemo i onda idemo dalje. Pred nama je još dug put", rekao je Marchione, koji je i glavni direktor Fiata SpA, talijanskog autoproizvođača kojem je američka vlada dala kontrolu nad Chryslerom.

Chrysler je uzeo 10.5 milijardi dolara od američke vlade prije dvije godine, a ranije je otplatio dio zajma. U utorak je vratio vladi SAD-a preostalih 5.9 milijardi dolara, a vladi Kanade i kanadske pokrajine Ontario 1.7 milijardi dolara.

Chrysler se žurio vladi vratiti zajam zbog visokih kamatnih stopa od oko 12 posto, zbog kojih je prošle godine vratio 1,2 milijarde dolara kamata.

Država i dalje ostaje u vlasničkoj strukturi Chryslera s 8.6 posto dionica.

General Motors također je prošao kroz stečaj i sanaciju dugova, a od vlade je dobio 49.5 milijardi dolara u zamjenu za 61 posto dioničkog udjela. Ministarstvo financija sada posjeduje 26.5 posto dionica GM-a, nakon što je dio udjela prodalo u studenom 2010.

Treći detroitski autoproizvođač Ford Motor Co., u vrijeme krize nije tražio vladinu sanaciju. 

0 Komentara:

Komentiraj članak