Chemtrailsi  prvi  put  znanstveno  istraženi - evo rezultata

Chemtrailsi prvi put znanstveno istraženi - evo rezultata

Tragovi koje ispuštaju zrakoplovi, a koje brojni poklonici teorija zavjera nazivaju chemtrailsima i smatraju zaprašivanjem kemijskim i biološkim agensima, svojevrsnom suvremenom eugenikom, mogu se vrlo lako i dobro objasniti dobro poznatim kemijskim procesima, pokazalo je novo istraživanje koje su proveli Carnegie Science, University of California Irvine i neprofitna organizacija Near Zero.
U svojoj studiji, predstavljenoj u časopisu Environmental Research Letters, američki je tim proveo temeljito ispitivanje vodećih svjetskih atmosferskih stručnjaka. Autore je na studiju potaknula činjenica da su neka međunarodna ispitivanja javnog mnijenja pokazala da čak 17% ljudi u svijetu vjeruje u postojanje nekog oblika Velikog tajnog atmosferskog programa (engleska kratica je SLAP) čiji su sastavni dio i chemtrailsi.

Za Hrvatsku ne postoje službene statistike, no nema sumnje da su ovdje teorije zavjera svih vrsta vrlo popularne – svojski i nezaustavljivo šire ih brojni mediji od Dnevno.hr do HRT-a, a u chemtrailse vjeruju i neki naši viđeniji političari poput Mirele Holy i Vilibora Sinčića, piše Index.

Teorija zavjere sa sve više sljedbenika

Budući da teorija posljednjih godina dobiva sve veći zamah i sve više sljedbenika, a da o noj nije provedena niti jedna recenzirana znanstvena studija, američki je tim odlučio ispitati mišljenja najpoznatijih atmosferskih stručnjaka o toj temi.

U svojoj studiji tim je prvo odabrao stručnjake s najvećim brojem citata u najutjecajnijim svjetskim časopisima iz dva područja – 1) atmosferske znanstvenike, stručnjake za kondenzacijske tragove i 2) geokemičare, stručnjake za atmosferske depozicije, odnosno za prašinu i zagađenja koja padaju na površinu Zemlje. Svi stručnjaci koji su sudjelovali u istraživanju imali su više od 20 godina iskustva u svojim područjima.

Tim je objema skupinama predstavio niz različitih podataka prikupljenih na različitim internetskim stranicama koje promoviraju teorije o SLAP-u, odnosno o chemtrailsima, a znanstvenici su ih trebali ocijeniti. Za kraj tim im je postavio jedno ključno pitanje: 'Jeste li ikada u svojem radu ili u svojem osobnom životu naišli na dokaze za koje smatrate da bi mogli ukazivati na postojanje nekog velikog tajnog programa atmosferskog zaprašivanja?' Sudionici su mogli odgovoriti s da, ne ili ponuditi neki svoj odgovor i tumačenje.

Odgovori su čuvani u tajnosti, odnosno svi sudionici znali su da će njihovi odgovori ostati potpuno anonimni. Drugim riječima nisu ni na koji način riskirali da svojim potvrdnim odgovorom ugroze svoj znanstveni kredibilitet ili da budu ismijavani. Rezultati su pokazali da među njima postoji veliki koncenzus – od 77 ispitanika svi osim jednog odgovorili su niječno (dakle 98,7%). Ispitanik/ca koji jedini nije odgovorio niječno na sve predstavljene argumente objasnio/la je da je naišao/la na visoke razine atmosferskoj barija u nekom zabačenom kraju koji ima standardno niske razine barija u tlu.

Autori studije u svojem zaključku tumače da su se odlučili provesti studiju zato što su svjesni da su neke vlasti u nekim zemljama provodile određene tajne programe bez suglasnosti svojih građana.

 - Razumno je stoga očekivati da obični građani traže odgovore na pitanja koja se tiču njihova zdravlja, klimatskih promjena i zagađenja. Mada razumijemo da mnogi strahovi u pozadini teorija poznatih kao SLAP mogu biti legitimni, dokazi koji su ovdje vrednovani ne ukazuju ni na kakav tajni programa zaprašivanja atmosfere. Promjene u zrakoplovnoj tehnologiji mogle bi biti razlog zbog kojeg se tragovi zadržavaju duže nego što je to ranije bio slučaj, a promjene u industrijskom razvoju mogle bi uzrokovati porast depozicija aerosola u nekim područjima. No fokusiranje na tajni, veliki program zaprašivanja atmosfere mogao bi skretati pozornost od stvarnog temeljnog problema koji bi trebalo osloviti - pišu autori.

Korijeni teorije

Teorije zavjere o chemtrailsima krenule su 1996. godine, a uglavnom se smatra da su potaknute spekulacijama na temu rada nazvanog 'Weather as a Force Multiplier: Owning the Weather in 2025.' koji su objavile američke zračne snage United States Air Force (USAF).

Rad je bio predstavljen kao odgovor na zahtjev vojske da se nekako postave osnovni nacrti buduće strategije o mogućnosti modificiranja vremena koje bi trebalo pomoći da se američka vojna dominacija održi do 2025. Rad je napravljen kao svojevrsna futuristička fikcija o mogućim scenarijima i situacijama, no neki su ga doživjeli previše ozbiljno i na njemu počeli graditi brojne teorije zavjera, među kojima i onu o HAARP-u kao tajnom oružju.

Termin ‘Chemtrail’ je engleska složenica nastala spajanjem riječi 'chemical' (kemijski) i 'trail' (trag), a namjerno je skovana tako da podsjeća na naziv za stvarnu pojavu kondenzacije vodene pare u tragovima zrakoplova koji se nazivaju ‘contrail’ od ‘condesation’ (kondenzacija) i 'trail' (trag).

Tumačenje našeg stručnjaka za zrakoplove i meteorologiju

Ideju o chemtrailsima, ili bolje rečeno njezin apsurd, više puta odlično je secirao naš stručnjak Nebojša Subanović koji je dvostruko kvalificiran za ovo područje jer je istovremeno i meteorolog, voditelj privatne meteorološke tvrtke Geo-Meteo, i stručnjak za mehaniku zrakoplova.

U predavanju koje je održao na tribini 'Skeptika u pubu' u rujnu 2012. Subanović je iznio cijeli niz argumenata zbog kojih je ideja o chemtrailsima jednostavno apsurdna i neodrživa. U svojem predavanju on je objasnio da navodni chemtrailsi postoje još od II. svjetskog rata, da su logičan i dobro poznat rezultat kondenzacije kojoj neki vremenski uvjeti u nekim područjima i dijelovima atmosfere posebno pogoduju, da tajni projekt zaprašivanja nikako ne bi mogao dugo ostati tajan, da se ono jednostavno fizički ne može izvoditi onako kako to tvrde teoretičari zavjera itd.

0 Komentara:

Komentiraj članak