ČETVRTA PREMIJERA: Camusov 'Nesporazum' u Kazalištu Marina Držića

ČETVRTA PREMIJERA: Camusov 'Nesporazum' u Kazalištu Marina Držića

„Nesporazum“ je tekst nobelovca Alberta Camusa i pripada upečatljivoj književnoj fazi 'apsurda'. Ovo remek djelo svjetske književnosti je odražavalo krik i osjećaj bespomoćnosti u kojoj se našao autor i velik dio istomišljenika njegove generacije.
Apsurd je naziv kojim egzistencijalizam u filozofiji i književnosti označuje temeljni, nerješivi nesklad i sukob između čovjeka kao svjesnog bića i njemu neobjašnjivog i neshvatljivog svijeta.

Osnovna tema teksta je odnos majke i sina, odnosno nepostojanje odnosa koje je nastalo dugogodišnjim izbivanjem sina Jana od kuće.  Majčino neprepoznavanje vlastitog djeteta se postavlja kao osnovna tema koja priziva klasičnu tragediju.

„Nesporazum“ također kao jednu od najvažnijih tema otvara pitanje nade, smisla ljudskih ciljeva i želja, te, koliko god da je to možda apsurdno spominjati u kontekstu jednog Camusovog djela - pitanje Boga, kojega, po svemu sudeći, nema, odnosno gluh je za ljudske patnje.

„Ne postoji odgovor, postoji samo sadašnji trenutak koji nas uvijek drži u nedoumici i očekivanju, postoje želje koje ne vidimo u njihovom beskraju.“ – upravo u ovoj rečenici koju je sam redatelj napisao, sastoji se bit Camusova 'Nesporazuma' i cjelokupnog teatra apsurda. Davno izgubljeni odnos majke i sina postaje paradoks i na površinu izvlači ljudsko biće razapeto između dva zla.

Redatelj: Dario Harjaček

Igraju:

Majka - Milka Podrug Kokotović
Martha - Glorija Šoletić
Jan - Frane Perišin
Maria - Nika Burđelez
Stari sluga - Boris Matić
Autor glazbe: Ivan Končić
Scenografkinja: Vesna Režić
Kostimografkinja: Dubravka Skvrce
Jezična savjetnica: Katja Bakija

Premijera: 23. svibnja 2014. u 20 sati
Reprizna izvedba: 24. svibnja u 20 sati


0 Komentara:

Komentiraj članak