ČAROBNA MJESTA JUGA DALMACIJE: Smokvica i Čara na otoku Korčuli

ČAROBNA MJESTA JUGA DALMACIJE: Smokvica i Čara na otoku Korčuli

Svi se ponekada volimo diviti (ponešto photoshopiranim) wallpaperima romantičnih stranih pokrajina, prizorima mitskih sela i magičnih zaselaka koje čekaju da ih posjetimo jednom u životu.. Kako je samo neodoljivi šarm engleskih sela, i kako volimo uzdisati nad ljupkošću francuske kao i talijanske romantične pokrajine koje odišu jedinstvenim spojem modernog i tradicije istodobno.
A tek austrijska sela i mjesta u kojima čak i šume djeluju uredno ošišano i sve je tako tip top sređeno.
Neodoljivo nam je sve što je strano i egzotično, a posebno mala turistička mjesta u unutrašnjosti atraktivnih turističkih zemalja, jer nam se čini da svi navedene adute znaju naprosto upakirati marketinški bolje od nas.

Vjerujte da i mi imamo brojnih aduta kad je ovaj tip turizma u pitanju.  Ako ste romantičar u srcu, dječja istraživačka radoznalost vas nije ostavila ni u poznijoj dobi, a želite upoznati svaki kutak Lijepe naše, naša preporuka je da obiđete manja hrvatska mjesta koja se doimlju kao naslijeđe izgubljenog Avalona ili kao drevni kompas izgubljene Atlantide.

Zašto ne bi  popili kavu na nekom motovunskih bajnih  vidikovaca, omotani maglom?
Otišli u srce Istre i popeli se na malo brdo križeva iznad Istarskih toplica?
Posjetili Čaru i Smokvicu na Korčuli? Prelijepu Dalmatinsku zagoru?

Donosimo bajkovita mjesta koja smo sami obišli (i to ne samo ljeti).  Vjerujte, posebna su baš u ovo doba godine.

Smokvica otok Korčula

Smokvica je rodno mjesto čuvene autohtone sorte grožđa Pošip. Iako se Pošip uzgaja i na drugim područjima u Hrvatskoj upravo pjeskovita tla oko Smokvice daju najbolje grožđe i vino. Pošip je prvo zakonom zaštićeno bijelo vino u Hrvatskoj. Relativno je mlada sorta i prvi put se spominje u drugoj polovici 19. stoljeća kada je jedan Smokvičanin pronašao samoniklu lozu koja ga je zainteresirala zbog svog neobičnog okusa i arome. Smokvica je smještena u unutrašnjosti otoka, a od Vele Luke udaljena je 17 km. Sa Velom Lukom je povezana lokalnim autobusnim linijama, a međugradske autobusne linije povezuju je s Dubrovnikom, Zagrebom i Sarajevom.

Čara otok Korčula

Tajanstveno Selo koje se doima kao da je izraslo na brdu sa svojim malim kućicama i netaknutom starinskom arhitekturom, činit će vam se kao da je izletjelo iz kakve fantastične magično realistične novele.
Mjesto Čara udaljeno je 20km od Vele Luke, a smješteno je na padinama iznad prostranog Čarskog polja. Južno od Čare nalazi se Zavalatica u kojoj gosti mogu naći smještaj u brojnim apartmanima. U Zavalatici su svoje ljetnikovce od davnina imali korčulanski plemići, od kojih je najznamenitiji pjesnik Kanavelić iz 17. stoljeća. U plodnom Čarskom polju uzgajaju se vinogradi autohtone otočke sorte Pošip.  Pošip je prvo hrvatsko bijelo vino sa zaštićenim geografskim podrijetlom, a najbolje uspijeva upravo na položajima Čare i Smokvice.

Članak u cijelosti pročitajte OVDJE.

0 Komentara:

Komentiraj članak