BUDUĆNOST JE STIGLA Šokantno je gledati samoupravljive automobile s putnicima u prometu

BUDUĆNOST JE STIGLA Šokantno je gledati samoupravljive automobile s putnicima u prometu

Potpuno autonomni automobili su stigli, a čini se da je cilj prvi dosegao Google s projektom samoupravljivih vozila Waymo.
Američki gigant okupirao je Phoenix autonomnim vozilima te novinarima priuštio nesvakidašnje vožnje. Naime, dok u ostalim saveznim državama zakonodavci još uvijek traže prisustvo čovjeka za upravljačem autonomnog vozila, u Arizoni to nije slučaj.

Zato ova lokacija i je odabrana za lansiranje konkurencije Uberu i Lyftu. Kada će servis biti dostupan javnosti? U idućih nekoliko mjeseci! To doslovno znači da je budućnost stigla, a kako izgleda iz prve ruke možete pogledati u video prilogu kojeg donosimo u nastavku.

Pomalo je teško ostati ravnodušan na scene u kojima automobil u potpunosti upravlja sam, s praznim vozačkim sjedalom, dok straga putnici uživaju u krajoliku.

Zapravo, nije samo teško ostati ravnodušan. Teško je ne ostati potpuno frapiran!

Očekivali bismo da će robotizirani automobili imati robotske, pomalo trzave reakcije te da će biti spori, no Waymove automobile odlikuje fluidnost upravljanja karakteristična za iskusne vozače.

Vozila pritom nisu mapirana za ranije utvrđene rute, već jednako voze po čitavoj regiji.

Evidentno je da je tehnologija debelo prestigla zakonodavce, koji tek trebaju dozvoliti autonomnim vozilima sudjelovanje u svakodnevnom prometu, no ako je za suditi prema Waymovom pilot projektu - budućnost je stigla još jučer i izgleda veoma uzbudljivo, piše tportal.hr.

0 Komentara:

Komentiraj članak