Brojni hrvatski gradovi uvode štednju za blagdane

Brojni hrvatski gradovi uvode štednju za blagdane

Jedna od glavnih tema na razini Europske unije, posebno uoči zime, pitanje je mogućih ušteda energije zbog energetske krize i rasta cijena energenata uslijed rata u Ukrajini.

Hrvatska Vlada prihvatila je smjernice za uštedu energije za razdoblje do kraja ožujka iduće godine, kojima se uz ostalo predlaže grijanje prostorija na najviše 21 stupanj, hlađenje na 25 stupnjeva, veća uporaba LED rasvjete i javnog prijevoza, te jeftinije tarife struje. Jutarnji list je provjerio što su pojedini naši gradovi poduzeli radi uštede električne energije.

RIJEKA

Energo, komunalna tvrtka u većinskom vlasništvu Grada Rijeke koja je, uz distribuciju plina i opskrbu toplinskom energijom, zadužena i za javnu rasvjetu na riječkom području, planira smanjiti financijski udar izazvan energetskom krizom kraćim paljenjem rasvjete na riječkim ulicama.

Prema riječima Marka Križaneca, zamjenika direktora Energa, model koji se trenutačno razmatra u Gradu Rijeci predviđa 15 minuta kasnije uključivanje i 15 minuta ranije isključivanje javne rasvjete u odnosu na dosadašnje stanje, koje je nepromijenjeno dulji niz godina.

- Time se skraćuje rad javne rasvjete za 30 minuta, što donosi uštedu od približno 5 posto energije. S obzirom na to da se rasvjeta uključuje s jednog mjesta, iz HEP-a, ova će se mjera odnositi na sve svjetiljke u Gradu Rijeci jednako - kaže Križanec. Ističe i da je važno napomenuti da bilo koja mjera isključivanja javne rasvjete ima sigurnosne posljedice te da se zbog toga one pažljivo razmatraju.

- Na godišnjoj razini financijska ušteda iznosit će približno 430.000 kuna, što približno odgovara uštedi od 432 MWh električne energije - kaže Križanec i dadaje da još nije donesena odluka kada će nova mjera stupiti na snagu, ali da će trajati barem toliko-koliko traje energetska kriza.

Inače, u sustavu javne rasvjete Grada Rijeke ima 15.950 rasvjetnih tijela, a godišnja potrošnja u prošloj je godini iznosila 8,6 gigavatsati (GWh). Građane Rijeke dosad je to koštalo 6,6 milijuna kuna proračunskih sredstava godišnje. Sa sadašnjom cijenom koju Grad plaća za električnu energiju, koja iznosi 0,9967 kuna po KWh s PDV-om, godišnja potrošnja koštala bi oko 8,5 milijuna kuna.

GOSPIĆ

U Gospiću su već pribjegli ozbiljnim štednjama na javnoj rasvjeti, kaže nam gradonačelnik Karlo Starčević.

- Laž je da je struja poskupjela 4 posto, kako se to širi u javnom prostoru, poskupjela je ona četiri puta. Mi smo uveli u javnu rasvjetu LED štedna rasvjetna tijela, te na taj način štedimo do 70 posto električne energije, a u ruralnim područjima smo isključili svako drugo ili treće rasvjetno tijelo. Usprkos svoj toj štednji, proračun za rasvjetu nam se popeo s 1,2 milijuna na gotovo 4 milijuna - kaže za Jutarnji list gradonačelnik Starčević. Za advent neće biti štednje na žaruljicama - jer, kaže, uštedjelo bi se neznatno, a ne želi građanima umanjiti radost Božića.

PULA

HEP u Puli ima ugrađene luksomate te se paljenje i gašenje rasvjete vrši ovisno o tome koja je razina osvijetljenosti tako da se dešava da se rasvjeta upali i pri većem nevremenu i kad je jako oblačno.

- Razgovarat ćemo s HEP-om da se luksomati zamijene za sat, tako da se može podešavati i paljenje - gašenje. Grad Pula je od druge polovice 2019. svu rasvjetu prilagodio smart city, odnosno smartlight tehnologiji, tako da do danas imamo tristotinjak svjetiljki koje su na upravljanju, odnosno kojima reguliramo vrijeme paljenja/gašenja kao i intenzitet svjetla. Tako npr. na Hidrobazi cijelu zimu imamo intenzitet od 20%, Baližerka, Sponzina, City Mall je pri paljenju postavljena na 50 - 70%, dok se tijekom noći smanjuje na 20 - 30%, ovisno o zoni, naseljenosti i prometu.

Dio prometnica se automatizmom smanjuje na 70%, a neke lokacije se već dulje vrijeme gase u 1 sat po ponoći (bedem u Carrarinoj, reflektori oko Arene). Na Rivi je trenutačno režim na kolnik 70%, nogostup na 50%. Što se tiče upravljive rasvjete, na njoj je paljenje podešeno na astronomski sat te se ista pali 15 minuta prije mraka i gasi 15 minuta nakon svitanja, kaže pulski gradonačelnik Filip Zoričić. Što se tiče rasvjete za advent, kaže da ona nije neki trošak jer su u pitanju LED svjetiljke koje minimalno troše.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

0 Komentara:

Komentiraj članak