BROJNE PREDNOSTI Evo što se zbiva s tijelom kada iz prehrane izbacite šećer

BROJNE PREDNOSTI Evo što se zbiva s tijelom kada iz prehrane izbacite šećer

Konzumacija velikih količina šećera štetna je i opasna za zdravlje, upozoravaju liječnici. Nutricionisti su objasnili što se zbiva u tijelu kad prestanemo jesti šećer, prenosi 24sata.hr

Višak šećera može povećati razine triglicerida u krvi, propadanje zuba, dijabetes tipa 2 te probleme sa srcem, objasnila je za WomensHealthMag.com nutricionistica Amy Gorin.

Dodala je kako je važno znati da se to ne odnosi na prirodne šećere kakve nalazimo u mliječnim proizvodima i voću. Nedavno su u SAD-u objavili Prehrambene smjernice prema kojima je preporučena konzumacija šećera manja od 10 posto kalorija iz ukupnog dnevnog unosa, a na te se smjernice poziva i nutricionistica Gorin. Pojasnila je da u prosječnoj prehrani s dnevnim unosom od 2000 kalorija to znači da imamo oko 13 žličica dodanog šećera.

- To je moguće ostvariti, pogotovo ako počnete koristiti namirnice bez šećera koje su slatke - kazala je.

Što kad prestanemo jesti šećer?

1. Pojačana žudnja za hranom

Navikli ste nakon obroka pojesti nešto slatko poput sladoleda ili kolača, no bez toga sad se javlja velika praznina.

- Možete primijetiti da isprva još žudite za slatkim, no taj će osjećaj polako nestajati - kazala je Gorin. Ključ je u tome da se oduprete tim porivima i znate da postoji svjetlo na kraju tunela.

2. Razine šećera u krvi će se ujednačiti

Ako šećerne kalorije zamijenite vlaknima i ugljikohidratima iz voća te povećate unos proteina i zdravih masnoća, to će pomoći u stabilizaciji razine šećera u krvi.

- To je i najveći efekt koji ćete osjetiti kad prestanete uzimati šećer. Osjećat ćete se puni energije i uz bitno manji osjećaj letargije - istaknula je nutricionistica.

3. Bit ćete bolje raspoloženi

Ako ste ranije često mijenjali raspoloženja, stabilizacija razine šećera u krvi može vam pomoći da se osjećate bolje.

- Ako ste posezali za slatkišima tijekom stresnog dana, tu ćete naviku ostaviti za sobom - kazala je Gorin. Znanstvena studija iz 2019. godine pokazala je da konzumacija šećera ne pomaže u stvaranju dobre volje nego unutar samo jednog sata nakon što ste pojeli slasticu osjećate zamor i pospanost.

4. Osjet okusa će se izoštriti

Ako vam se čini da je zdjelica borovnica ili malina siromašna okusom u odnosu na komad torte, uskoro ćete otkriti da su prirodni voćni šećeri vrlo ukusni.

- Iznenadit ćete se koliki je osjećaj zadovoljstva nakon samo jedne porcije voća - kazala je Gorin. 

5. Dugoročno pomažete zdravlju srca

Odrasli koji uzimaju od 17 do 21 posto dnevnog unosa kalorija iz šećera imaju 38 posto veći rizik od obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti u odnosu na one ljudi čiji je unos samo osam posto. Tvrde to autori studije JAMA Internal Medicine. Bez obzira debljate li se od kolačića ili ste na istoj kilaži, autori ističu kako je višak šećera u krvi povezan s povišenim krvnim tlakom, trigliceridima, lošim LDL kolesterolom, a sve to tijekom vremena negativno utječe na zdravlje srca.

 

0 Komentara:

Komentiraj članak