Broj novooboljelih u Hrvatskoj pada, možemo se veseliti blagdanima

Broj novooboljelih u Hrvatskoj pada, možemo se veseliti blagdanima

Objavljuju se novi podaci o koronavirusu u Hrvatskoj.

Kako neslužbeno doznaje Index, danas imamo 3339 novih slučajeva.

Ovakve brojke vesele jer sva blagdanska okupljanja i organizirani događaji, koncerti i dočeci Nove godine ovise i o epidemiološkoj situaciji.

Jučer smo imali 5502 novih slučajeva, a preminula je 51 osoba.

Službeno priopćenje stožera očekuje se nakon 11 sati.

Novi soj omikron potvrđen je u nizu europskih zemalja, među ostalim i u susjednoj Italiji.

"Pratimo situaciju i u svijetu i Europi. U stalnoj smo komunikaciji sa svim relevantnim resorima kako bismo maksimalno bili pripravni i za novi soj virusa. U ovom trenutku, još nije poznat konačni učinak tih 30-tak mutacija na šiljak kompleksu virusa odnosno predstavlja li unaprijeđenu verziju delta virusa u smislu zaraznosti i razine otpornosti na cjepivo. Obećava najava farmaceutskih kuća, poznata od ranije, da mogu u kraćem vremenu prilagoditi cijepivo", poručio je jučer ministar zdravstva Beroš.

Dodao je kako su i protiv ovog virusa učinkovite su osnovne epidemiološke mjere - distanca, maske, dezinfekcija, prozračivanje i izbjegavanje okupljanja.

"A protiv novih mutacija - cijepljenje! Upravo velik bazen necijepljenih dao je život novom soju virusa. Pametniji smo od toga, nije kasno za zaokret! Slušajmo struku, poštujmo epidemiološke mjere i cijepimo se", poručio je Beroš.

0 Komentara:

Komentiraj članak