BRANITELJ TRČI OD DUBROVNIKA DO PETRINJE: Treći ultramaraton u Šubićevoj organizaciji

BRANITELJ TRČI OD DUBROVNIKA DO PETRINJE: Treći ultramaraton u Šubićevoj organizaciji

Branko Šubić branitelj je iz Petrinje, a svojim ultramaratonima odaje počast poginulim i nestalim braniteljima, u prvom redu, ali i svim živućim braniteljima.
Branitelj Branko Šubić sutra bi trebao krenuti na ultramaraton „Branko Šubić za branitelje: Dubrovnik-Knin-Glina-Petrinja 2021.“ te kombinacijom trčanja i brzog hodanja stići do Petrinje, njegovog cilja, 6. kolovoza. Radi se o trećem ultramaratonu u Šubićevoj organizaciji. Tim povodom je u Velikoj gradskoj vijećnici održana konferencija za medije na kojoj su govorili pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživo Brčić, viši stručni savjetnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Nikša Kusalić, ali i sam Šubić.

„Dogodilo se da smo krajem prošle godine imali jedan nemili događaj pa su gradovi Petrinja i Dubrovnik na još jedan način ovim činom posebno povezani,“ kazao je uvodno Brčić.

Kusalić je istaknuo kako je došlo do suradnje sa Šubićem.

„Ministarstvo branitelja se uvijek rado odaziva događajima čiji se cilj odavanje počasti poginulim i nestalim braniteljima te sjećanja na Domovinski rat. Kad mi se Branko javio prije godinu, godinu i pol dana, pričao je da je branitelj i da trči, slušao sam s pola uha. Pa je kazao da će doći u Dubrovnik i da ćemo se naći. Malo sam pogledao na internetu o njegovim projektima i uvjerio sam se kako se radi o ozbiljnoj stvari. Branko je u Dubrovnik naposljetku i došao, s debelom fasciklom, i bio sam fasciniran njegovom pedantnošću i entuzijazmom,“ prisjetio je Kusalić.

I sam je Šubić branitelj iz Petrinje, a svojim ultramaratonima odaje počast poginulim i nestalim braniteljima, u prvom redu, ali i svim živućim braniteljima.

„Kad sam ih prvi put nazvao, mnogima se činilo kao da sam nekakav neozbiljni tip koji ide u pohode da bi se za njega čulo. No, odradio sam dva etapna ultramaratona, a i došli smo do završnog projekta gdje ću ja u 11 dana kombinacijom trčanja i brzog hodanja prijeći od Dubrovnika do Knina gdje ću biti u protokolu proslave Oluje, a onda bih 6. kolovoza otišao 28 kilometra do Petrinje, na dan oslobođenja grada Petrinje,“ izjavio je dodavši kako se radi o petogodišnjem projektu u kojem neparnim godinama trči, a parnim se priprema za maratone.

„Ova godina će biti izazovnija, stariji sam, a i zbog kilometraže. Čini se da mi ni vrijeme neće ići na ruku, ali osjećam se spremno i da mogu,“ izjavio je dodavši kako je sve posvetio zahvaliti braniteljima koji su fali svoju život za Hrvatsku, ali i živućim braniteljima.

„Sve što smo napravili, znamo da nije bilo uzalud,“ dodao je.

Šubićeva polazišna točka bit će Srđ gdje će zapaliti svijeću za poginule branitelje, a najavio je i kako će isto raditi i kod svih usputnih spomenika. Prvog dana mu je cilj doći do granice s Bodnom i Hercegovinom, stići do Kleka, a potom nastaviti za Metković i Ploče. Potom slijede Zagvozd, Drniš, Šibenik, Pakoštane, Zadar, Obrovac, Knin gdje će sudjelovati u protokolu proslave Dana domovinske zahvalnosti, a posljednja trasa će biti noćna kad će krenuti prema Petrinji i, kako planira, u nju stići u ranojutarnjim satima.

Ruta kretanja ukupno je duga 513 kilometara, a prolazi kroz pet županija, 11 gradova i nekoliko općina.

 

0 Komentara:

Komentiraj članak