BOLJE DOBAR RAZVOD NEGO LOŠ BRAK 'Najgore je kad mi 'frajer' uleti rečenicom 'dobra si, ali imaš paket' '

BOLJE DOBAR RAZVOD NEGO LOŠ BRAK 'Najgore je kad mi 'frajer' uleti rečenicom 'dobra si, ali imaš paket' '

Samohrano roditeljstvo jedno je od najtežih 'zanimanja' na svijetu, a samohrani su roditelji, osobito majke često na udaru okoline. Srećom, situacija se u modernom svijetu ponešto promijenila u korist majki, a u nekim visokorazvijenim društvima (npr. Švedskoj), žene se najprije odlučuju na samohrano roditeljstvo, a tek potom eventualno za brak i zasnivanje obitelji, piše 100posto.hr.
Brakovi danas pucaju lako, no samohrana majka dvoje djece pravnica Vedrana (35) kojoj smo postavili deset pitanja smatra da je između dobrog razvoda i lošeg braka uvijek bolje izabrati dobar razvod.

Zbog čega si se razvela i koliko je prošlo od razvoda?

Prije nekoliko godina. U braku imamo dvoje djece, a razveli smo se jer nismo funkcionirali skupa. Kada stupiš s nekim u brak i zajednički život, nisi svjestan tuđih mana (a ni on tvojih). Kasnije, kako vrijeme odmiče, naučiš ih prihvatiti ili odlaziš. Moj je bivši suprug bio samoživa lijenčina. Ni jedan posao nije mogao zadržati dulje od dva, tri mjeseca, a nakon otkaza, svi su mu drugi bili krivi osim njega. Sva briga oko kuće i djece bila je na meni, a uz sve sam još gurala i karijeru. U jednom trenutku brak je pukao jer sam imala osjećaj da umjesto muža imam parazita, a ne partnera i odlučila sam ga ostaviti. Nije mu se to svidjelo, ali s vremenom je prihvatio.

Kako djeca reagiraju na to da žive samo s jednim roditeljem?

Kao i svakom djetetu to je grozno, jer svi klinci imaju jasnu predodžbu o tome da obitelj čine mama, tata i dijete. I često od starijeg djeteta čujem to pitanje 'mama - zašto ne živimo svi zajedno'. I to je najnormalnije dječje pitanje, jer za razliku od većine svojih vršnjaka dijete ima drugačiju strukturu obitelji. Je li im tako teže i hoće li im tako biti teže u životu, pitanje je koje me užasno mučilo, ali uz pomoć stručne osobe shvatila da na takve životne stvari ne možemo utjecati, da definitivno to će dijete odrediti na neki način tijekom odrastanja, ali ne znači u lošijem smislu.

Koliko je teško biti samohrana majka u suvremenom svijetu?

Puno lakše nego prije. Moje obje bake su bile samohrane majke sredinom 50-ih i 60-ih u Jugoslaviji kada je društvo bilo puno patrijarhalnije no danas. Prilike su se, srećom promijenile i sada je samohrano roditeljstvo uobičajena pojava.Međutim, društvo je i dalje organizirano po mjeri klasične obitelji. Banalan primjer- ljetni aranžmani u hotelima uvijek funkcioniraju tako da dvoje odraslih plati smještaj i popust je za djecu. Popusta za nas samohrane nema što nije ok.

Kako je izgledala tvoja najteža noć s djecom?

Najteže noći su oni kad su djeca bolesna, loše im je po noći i imaju visoku temperaturu. U tim je trenucima lijepo imati uz sebe nekog tko će ti biti podrška i s tobom zajedno procijeniti treba li dijete ići na hitnu ili ne. Ovako sam ja ta koja je apsolutno sama u svakom trenutku i odgovoran za život tih malih bića.

Dobivaš li podršku okoline?

Izgubila sam jako puno 'prijatelja', no jako sam ih puno i dobila. Fantastično je to kako se u takvim trenucima sve iskristalizira tko će biti tu uz tebe, a tko da petama vjetra. Ma koliko bili napredni kao društvo šokirao me komentar jedne prijateljice koja mi tada rekla 'ma kaj sad ti je super, možeš frajere mijenjati čim ti dosade. Pa to što sam razvedena i dalje imam osjećaje i to ne znači da sam postala nimfomanka koja će sad mijenjati frajere ko' čarape.

Što vas najviše živcira u predodžbi društva prema samohranom roditeljstvu?

Najviše me živcira baš to kad mi netko kaže o pa sada si solo, možeš raditi što hoćeš. Živcira me ekipa s kojom nisam baš jako dobra, a misli ako sam razvedena da mi trebaju pričati o svojim bračnim problemima. Ne, ljudi izašla sam baš zato iz braka jer mi se ne daju slušati sranja i vaša sranja me ne zanimaju (pod ovim ne mislim na one ljude s kojima sam dobra. Ne zanimaju me priče o tome kako je njihova žena ili muž loš. Ako vam je loše u braku – razvedite se ili posjetite bračnog terapeuta.

Više pročitajte OVDJE.

0 Komentara:

Komentiraj članak