BOLEST MODERNOG DOBA Poremećaj rada štitnjače

BOLEST MODERNOG DOBA Poremećaj rada štitnjače

Redovite kontrole,fizička aktivnost i pravilna prehrana regulirat će hormon štitnjače. Spavajte dovoljan broj sati i bavite se onime što vas usrećuje.
Poremećaj rada štitnjače skraćuje životni vijek, potiče razvoj drugih bolesti, smanjuje kvalitetu života. Najčešće zahvaća žene starije dobi, posebice one koje su zloćudne bolesti liječile kemoterapijom, donosi zivotistil.hr.

Štitnjača utječe na svaku stanicu našeg tijela. Javlja se nesigurnost, depresija, umor. Propisane tablete popravit će stanje u organizmu i dovesti hormone u ravnotežu, no ponekad se organizam navikne na uzimanje tih tableta pa traži veće doze.

Ukoliko se sami ne suočite s bolešću i ne promijenite način života, prehranu, tijelo se neće moći oporavljati. Ljudi će vam govoriti: "Izgledaš umorno? Zašto si tako destruktivan? Jesi li spavao noćas?". Trebat će vam više sati sna nego drugima kako bi organizam uspostavio balans. 

Postoje dva poremećaja rada štitnjače: hipotireoza i hipertireoza

Kod hipotireoze se javlja učestala potreba za snom. Bez obzira na broj sati koje ste proveli u krevetu, iscrpljenost će se odraziti na vas. Vjerojatno ćete se udebljati, a kada odlučite smršaviti, kilogrami će se teško topiti. Osjećat ćete glavobolju, imat ćete slabiji apetit, masnoće u krvi, kosa će vam se istanjiti i padati, pratit će vas hladnoća, a kod uznapredovale bolesti može doći do psihičkih stanja koja se liječe kod psihijatra.

Srce će usporeno kucati. Imat ćete dublji (promukli) glas, koža će vam biti suha i ljuštit će se. Obrve će vam biti tanke, jedva vidljive. Imat ćete napadaje panike zbog čega bi vam mogli propisati antidepresive. Imat ćete probavnih problema. Određenu hranu trebat ćete izbjegavati. Neki će osjetiti nelagodu u vratu i natečenost. Pojavit će se menstruacijski problemi koji će rezultirati eventualnom neplodnošću.

Gubljenje pamćenja također su česti znakovi koji će nažalost pratiti oboljelog. Kako bi očvrsnuli svoj organizam, uzimajte probiotike, unosite vitamine C, E, B2, B3, B6, cink, selen (mahunarke, cjelovite žitarice, orašaste plodovi, sjemenke suncokreta, voće i povrće) te aminokiseline tirozina, kojom obiluju riba, meso, mliječni proizvodi i mahunarke. Nemojte pušiti, piti kofein. Ova bolest se teško otkriva, a oboljeli simptome najčešće propisuju starenjem organizma.

Kod hipertireoze osobe naglo mršave, znoje se, nesnosno im je vruće, srce im lupa, a ruke drhte. Metabolizam je ubrzan, osoba se osjeća hiperaktivno, opće uznemireno, svadljivo. Ova bolest nije opasna po život i generalno, neće vam uskratiti da se bavite čime želite, idete gdje želite i radite sve ono što ste naumili. Trebate ju pobijediti i ona neće uzeti maha.

Doktori savjetuju: trčite, šetajte, sjednite u prirodu s prijateljima, planinarite, zdravo se hranite, konzumirajte manje mesa i tjestenine, a više povrća i voća. Vaša obitelj trebala bi biti upoznata sa stanjem u kojem se nalazite kako bi vas mogla poticati na fizičku aktivnost, kontrolirati unos namirnica i ne dovoditi vas u situacije u kojima ćete pretrpjeti stres. Prilikom stresa vaša antitijela se dodatno okreću protiv vas. 

0 Komentara:

Komentiraj članak