Blagdan je Bogojavljenja. Znate li zašto su mudraci prozvani kraljevima?

Blagdan je Bogojavljenja. Znate li zašto su mudraci prozvani kraljevima?

Bogojavljenje je kršćanski blagdan kojim se slavi objava Boga čovječanstvu u ljudskom liku, u osobi Isusa, a obilježava se 6. siječnja.

U Rimokatoličkoj crkvi Bogojavljenjem se vjernici spominju pohoda triju mudraca, Isusovog krštenja, ali i čuda na svadbi u Kani Galilejskoj kada se Isus, na početku svog javnog djelovanja, objavio kao onaj koji ima moć pretvoriti vodu u vino, čime je posredno navijestio i ustanovljenje euharistije, piše Dalmatinski portal.

Zanimljivo, u Svetom pismu ne spominju se kraljevi Gašpar, Melkior i Baltazar, već se oni nazivaju mudracima. Evanđelje tako spominje 'magoi' što je grčka riječ za mudrace odnosno učenjake. Prema vjerovanju, prateći betlehemsku zvijezdu došli su u Jeruzalem s područja Perzije ili Mezopotamije pokloniti se novorođenom Isusu i darovati mu tri dara – tamjan, zlato i smirnu. Na njihovom putu, u Jeruzalemu ih je dočekao kralj Herod koji ih je želio prevariti i natjerati da mu otkriju mjesto gdje se Isus rodio kako bi ga mogao ubiti, no nije uspio.

Teolozi Origen i Tertulijan u 3. stoljeću pridonijeli su stvaranju današnje slike o tri kralja.

Origen je protumačio kako zlato upućuje na Isusovo kraljevsko dostojanstvo, tamjan na njegovo božanstvo, a plemenita mast smirna na njegovu smrt. Tertulijan je mudrace prozvao kraljevima na temelju riječi proroka Izaije koji je zapisao: 'A tebe obasjava Jahve i Slava se njegova javlja nad tobom. K tvojoj svjetlosti koračaju narodi, i kraljevi k istoku tvog sjaja'. Tri su kralja u stvari predstavnici poganskih naroda s istoka, koje je Bog pozvao u svoje kraljevstvo, tako što im je objavio rođenje Spasitelja.

Kraljevi su različite životne dobi i rase. Time se ističe da svi ljudi trebaju u Isusu prepoznati svoga Gospodina i Boga. Jedan kralj je mladić, drugi je zreo muškarac, a treći starac. Također, Melkior predstavlja Europu, Baltazar Afriku, a Gašpar Aziju. I njihova imena iza sebe kriju značajnu simboliku. Melkior, ime najstarijeg kralja, na hebrejskome znači 'kraj svijetla', ime kralja srednje životne dobi, Baltazar, dolazi od asirskog izraza 'Bel-tus-assar', što u prijevodu znači 'Bog štiti njegov život'. Najmlađi kralj, Gašpar, ime je dobio po perzijskoj riječi 'Kaspar' koja znači 'čuvar blaga ili rizničar'.

1 Komentar:

Komentiraj članak